JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel investerar i självkörande bilar

Amerikanska halvledarjätten Intel har för första gången varit huvudtalare på en bilmässa. Utöver symboliken i detta annonserade företaget att dess investeringsgren Capital har öronmärkt 250 miljoner dollar för stasningar på fordonsautonomi.

Det var Intels vd Brian Krzanich som igår fick hålla ett huvudanförande på konferensen Automobility som är en veckolång uppvärmning inför den tio dagar långa mässan LA Auto show som börjar på fredag.

Intel intog talarstolen i syfte att göra det tydligt att fordonselektronik har blivit en kritisk marknad för företaget.

De 250 miljoner dollarna ska användas under de kommande två åren och ska gå till projekt som flyttar fram gränserna för nästa generation av fordonsteknik för uppkoppling, kommunikation, omvärldsuppfattning (context awareness), deep learning, personsäkerhet, och datasäkerhet. 

Enligt Brian Krzanich är Internet of Things en nyckel till ovanstående utveckling. Han hävdade också att fordonselektroniken står inför en omfattande omdaning som kräver massor av beräkningskraft, intelligens och datakommunikation. 
 
Ett konkret exempel är att framtidens bil varje dag kommer att generera fyra terabyte data. Informationen kommer att strömma från lidar, sonar, kameror och andra sensorer. I självkörande bilar är information både bränsle och smörjolja.

Intel har idag ingen större närvaro i fordonselektroniken, men hoppas på utrymme i flera nischer inom området fordonsautonomi. 

Det kanske starkaste kortet är att få leverera till datacentret där trafikuppdateringar och annan analys kommer att ske från data som strömmar från transportinfrastruktur och fordon.

Intel hoppas på en plats i kupéns användargränssnitt för bland annat röststyrning. Och så hoppas företaget få vara med och leverera 5G-kommunikation och fordonskommunikation (V2V, V2I och V2X) från ändpunkt till ändpunkt och med inbyggd kryptering.

Dessutom vill företaget vara med och leverera beräkningskraften till datorseende, ADAS, sensorfusion och självkörning.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)