JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu styr Microsoft Linux – och tvärtom

Microsoft blir medlem i Linuxstiftelsen och Google blir medlem i Microsofts Dotnet-stiftelse. Från Microsofts utvecklarkonferens Connect i New York kommer flera nyheter som demonstrerar hur Microsofts programvara blir alltmer integrerad med Linux och öppen källkod.

– Linux är en cancer, sade Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer år 2001 i en intervju.

Vid ett annat tillfälle föreslog Steve Ballmer att Linux var kommunism. Att Microsoft idag går med i Linuxstiftelsen kommenteras därför av många med förvåning. Microsoft blir inte bara medlem, utan platinamedlem mot en årsavgift på en halv miljon dollar, vilket ger Microsoft en egen stol i styrelsen. 

Nyheten har ett starkt symbolvärde. Enligt Linuxstiftelsens ordförande Jim Zemlin kommer Microsofts styrelsepost mötas av motstånd. Men bara från en ”liten” grupp. Han ger den lilla gruppen en liten klapp på huvudet.

– Det finns ett attityd av att vara mot etablissemanget inom öppen källkod. Det är naturligt.

I Linuxstyrelsen har Microsoft sällskap av Cisco, Fujitsu, HP, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm och Samsung. 

Medlemsskapet är ingen överraskning för den som hängt med i matchen. Microsoft började redan för flera år sedan av kommersiella skäl kapitulera på front efter front för Linux.

Cancerkommunismen sprider sig över Microsofts kropp och företaget är idag både en flitig användare och bidragsgivare. 

Microsofts kodbidrag till Linux har bland annat handlat om Microsofts Linux-molntjänst i Azure, och framför allt om att smörja Linux så att det effektivare kan köras virtuellt under Windows.

Nästa version av Microsofts SQL Server stöder Linux vid sidan av Windows. Igår släpptes en version som alla kan testa.

Linux har varit en katalysator för Microsofts generella uppvaknande inför öppen källkod. År 2014 gick uppvaknandet så långt att Microsoft bildade en stiftelse för att ta fram en öppenkodsversion av den egna programvaran Dotnet, som är en plattform för att köra flera olika programspråk i samma virtuella maskin. 

Projektet har blivit framgångsrikt och hade stöd av öppenkodare redan från start. Mindre än hälften av alla kodbidrag till Dotnet kommer idag från Microsoft självt. Den öppna versionen av Dotnet kan köras på Linux och snart även på Mac, enligt en av konferensens nyheter.  

En av bidragsgivarna till den öppna versionen av Dotnet är Google och i går meddelades att Google blir medlem i dess tekniska styrgrupp.

Styrgruppen är en länk till omvärldens behov. Den har existerat sedan i mars och har tidigare Red hat software och Samsung bland medlemmarna.

Googles intresse kommer sig av att Dotnet kan köras i Googles moln. Google bidrar sedan tidigare till specifikationen av Dotnet-språket C#.

– Dotnet är en nyckelkomponent i det moderna företaget, säger Googles produktchef Chris Sells.

Microsofts Dotnet är inte bara en plattform för Windows och molnet, utan snart också för mobiltelefoner. När Oracle drog Google inför rätta år 2010 för dess användning av Java i Android, drogs Dotnet upp en som ett möjligt alternativ, eftersom det inte har några grumligheter kring licensvillkoren, som är öppna.

Idén plockades sedermera upp av Samsung som under 2017 ska släppa stöd för Dotnet i sitt Linuxmobiloperativsystem Tizen, vid sidan av programplattformerna C och HTML. Nyheten om detta igår var att det släpptes en betaversion av Dotnet-utvecklingsverktyget Visual Studio Tools för Tizen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)