JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RYKTE: Samsung utvecklar RISC-V-cpu

Samsung sägs utveckla en 32-bitars-cpu med den omtalade nya gratisarkitekturen RISC-V. Den ska vara avsedd för elektroniska accessorarer och IoT-prylar. Ryktet hänvisas till källor inom industrin.

Cpu:n ska ha utvecklats sedan första halvåret 2016 och ska dyka upp i en  produkt nästa år.

Inom IoT-området har Samsung idag en modulfamilj kallad Artik med kärnor licenserade från brittisk-japanska Arm holdings. En fördel med RISC-V är att Samsung slipper betala licensavgifter eftersom RISC-V är gratis att använda. 

RISC-V-cpu:n sägs innehålla mellan 10000 och 20000 grindar. Den minsta Arm-kärnan Cortex M0 ligger kring 12000 grindar. 

Samsungs IoT-modulfamilj Artik använder cpu:er i storlekar från Cortex M4 och uppåt. Alltså ingen som är så liten som Samsungs ryktade RISC-V sägs vara.

Ryktet späds på av det faktum att Samsung utvecklade en egen cpu-kärna till sin senaste Exynos-telefonprocessor Octa 8890 efter att sedan 2010 bara använt Arms standard-cpu:er. Det betyder att Samsung har cpu-konstruktörer på kontoret, och att de är varma i kläderna, även om det skulle vara sant som sajten Anandtech misstänker att 8890-cpu:n, som heter Mongoose, bara är en lätt modifierad version av Arms cpu Cortex A72.

Det finns flera licensfria cpu-arkitekturer men RISC-V har tagit strålkastarljuset eftersom den är utvecklad på Berkeley-universitetet av några av de mest kända namnen i processorvärlden. RISC-V har idag moraliskt stöd av jättar som Google, IBM och Qualcomm.  

Samsung är ett av många företag som redan använder en annan gratiskärna, Openrisc, i sina produkter. Samsung har den bland annat i teveapparater för avkodning av komprimerat ljud.

RISC-V förväntas att i stor utsträckning ta samma roll som gratiskärnan Openrisc har idag. Det är en kärna som dessutom är enkel att implementera  – mer än ett dussin varianter har visats upp på olika RISC-V-konferenser. 

Första stora tillverkare att avslöja att man tagit RISC-V i bruk är Nvidia, som använder en egenutvecklad 64-bitars RISC-V kallad NV i nästa generation av sin styrkrets Falcon, för att höja funktionalitet och prestanda. Det är ett litet sammanhang. Falcon har ingen framstående roll, utan är bara verkmästare i Nvidias grafikkort.

En indirekt nytta med RISC-V är att den är ett förhandlingsmedel mot Arm för att sänkta licenspriserna. När Nvidia berättade om NV-Falcon i somras, rapporteras det att Arms representanter antecknade och fotograferade som flitigast.

Om det skulle dyka upp en Artik med en RISC-V-kärna skulle det vara ett stort framsteg för RISC-V, anser Elektroniktidningen. Det skulle vara exakt den typ av marknadsintroduktion som skulle ge RISC-V en chans att bryta ARM:s dominans. Wearablesområdet – och kanske till och med IoT – får fortfarande sägas vara i sin linda, men kan tänkas komma att explodera och i så fall kanske dra med sig RISC-V.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)