JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 26 augusti 2019 VECKA 35

Den kan användas för att se genom väggar, för att mäta snödjup, hitta jordbävningsoffer eller övervaka andningen hos spädbarn. Norska Noveldas impulsradar kallad XeThru har många potentiella användningsområden och tar nu in 12 miljoner dollar i en andra finansieringsrunda.

Novelda knoppades av för tolv år sedan från universitet i Oslo för att kommersialisera forskning kring impulsradarteknik. Resultatet har blivit XeThru en radarsensor som kan användas för att övervaka andningen hos spädbarn men också i äldrevården. Dessutom kan sensorn användas i olika hälsotillämpningar eller för att upptäcka närvaro och larma eller bara tända ljuset.

För två år sedan tog företaget in 95 miljoner kronor med den norska statens riskkapitalbolag Investinor i spetsen. Investinor har lett även denna runda som inbringar cirka 110 miljoner svenska kronor. 

Pengarna ska användas för fortsatt kommersialisering av tekniken.

En impulsradar skickar ut en mycket kort puls vilket skapar en elektromagnetisk våg med mycket stort frekvensinnehåll. Tekniken går ofta under förkortningen UWB, Ultra Wide Band. I Noveldas fall ligger pulslängden runt 1 ns vilket ger ett frekvensinnehåll på flera gigahertz. 

Olika material har olika utbredningshastighet för de elektromagnetiska vågorna så beroende av tillämpning får man skräddarsy frekvensinnehållet. Novelda har därför två modeller med frekvensband från 0,6 GHz upp till 10,4 GHz.

Räckvidden är upp till 30 meter och noggrannheten i mätningarna kan bli så bra som någon millimeter.

Sändare och mottagare är integrerade i en CMOS-krets som ansluts till två antenner, en för sändning och en för mottagning. Den mottagna signalen samplas med 512 punkter som sedan medelvärdesbildas med äldre sampel. Resultatet blir att man kan se reflexer som annars ligger under brusgolvet.

Effektförbrukningen är extremt låg – under 120 mW i aktivt läge och 27 mW i viloläge.
 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)