JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 15 december 2019 VECKA 50

Det räcker inte med att samla in el- och elektronikskrot, en större andel av den koppar och andra värdefulla metaller som finns i skrotet måste återvinnas. Ett nytt europeiskt projekt ska se till att det blir verklighet.

Idag omfattas inte koppar och andra värdefulla metaller – som guld, silver och några till – av EU-direktivet för elskrot, WEEE-direktivet, till vilket det finns anvisningar i europeiska standarder i serien EN 50625. Detta leder till att koppar och andra metaller förorenar järn- och stålskrot som utvinns ut el- och elektronikskrot.

Förslaget är därför att komplettera serien EN 50625 med en del om hur koppar ska hanteras. Det gäller de kemiska och metallurgiska processer som används för återvinning av koppar och värdefulla metaller ur elskrot. 

Mekaniska och manuella processer för sönderdelning och sortering behandlas inte, de omfattas redan av den allmänna inledande standarden EN 50625-1. En teknisk specifikation kan ses som en förstandard, ett vägledande dokument som senare kan ligga till grund för en standard.

Arbetet ska ske i den tekniska kommittén CENELEC TC 111X, Environment. Svenska företag, organisationer och myndigheter kan delta i arbetet genom den svenska spegelkommittén SEK TK 111, som organiseras av SEK Svensk Elstandard.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)