JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sökes: Idéer för fordonsindustrin

Har du nya smarta idéer som kan göra framtidens personbilar och tunga fordon säkrare och mer miljövänliga? I så fall ska du uppmärksamma de utlysningar som Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI) just lagt upp. Fem delprogram pågår.

Bakgrunden till satsningen är att utvecklingen inom vägtransporter och svensk fordonsindustri enligt FFI  har stor betydelse för tillväxt. Satsningen innebär FoU-verksamhet för cirka en miljard kronor per år varav de offentliga medlen utgör hälften.

För närvarande är fem delprogram  öppna att ansöka till. Dessa är Elektronik, mjukvara och kommunikation, Trafiksäkerhet och automatiserade fordon, Effektiva och uppkopplade transporter, Hållbar produktion samt Energi och miljö. Det sistnämnda administreras av Energimyndigheten, övriga av Vinnova.

Som exempel kan nämnas att delprogrammet Elektronik, mjukvara och kommunikation omfattar fem forskningsområden:
• Elektrisk arkitektur för inbyggda och uppkopplade system
• Tekniker för gröna, säkra och uppkopplade funktioner
• Utvecklingsmetoder för verifiering och validering
• Digitala användargränssnitt
• Andra närliggande områden med potential att stärka Sveriges och den svenska fordonsindustrins konkurrenskraft i ett globalt perspektiv

För alla projekt gäller att ett projekt som mest kan få 50 procent i stöd och att finansieringen pågår maximalt i 4 år. Däremot finns inget spikat maxbelopp för ett projekt. Riktlinjen är dock att varje enskilt projekt måste ha minst 25 procent medfinansiering från industrin.

De tre delprojekten Elektronik, mjukvara och kommunikation, Trafiksäkerhet och automatiserade fordon samt Effektiva och uppkopplade transporter – som alla ligger under Vinnova – har sista ansökningsdag 14 mars och tidigast projektstart den första juni i år. Även projektet Energi och miljö har sista ansökningsdag 14 mars, men på Energimyndigheten anges inget exakt datum då projekten som tidigast kan starta.

Projektet Hållbar produktion har sista ansökningsdag den 13 juni, och tidigast  projektstart satt till den 9:e oktober.

Här kan du läsa mer om de olika delprogrammen:
Elektronik, mjukvara och kommunikation (länk), Trafiksäkerhet och automatiserade fordon (länk), Effektiva och uppkopplade transporter (länk), Hållbar produktion (länk) samt Energi och miljö (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)