JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linköpingsföretaget Cbot, som utvecklat en ”seende” mobil golvläggarrobot, har tagit in 5,8 miljoner kronor inför en produktlansering i höst. Med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ska den svenskutvecklade roboten ta över stora delar av det arbete som idag görs manuellt inom byggbranschen.

Cbot grundades 2014 av fyra personer som under många år arbetat med artificiellt seende vid Linköpings universitet. Hittills har de tagit fram en fungerande mobil robotprototyp som styrs av egenutvecklad mjukvara.

Planen är att en första produkt – som utvecklats i nära samarbete med blivande kunder – ska lanseras redan i höst. Det handlar om en robot som kan plattlägga stora ytor, till exempel golv i stormarknader, gallerior och på flygplatser. Med hjälp av artificiellt seende och intelligens kan roboten förstå sin omgivning och med hög precision placera ut plattor på en golvyta.

Pengarna som företaget nu tagit in ska gå till lanseringen av den första produkten. Det handlar om 3,2 miljoner kronor i riskkapital från Almi Invest, Linköpings Universitets investeringsbolag, samt privata investerare. Till detta kommer att Cbot även fått ett lån på 2,6 miljoner kronor från Almi Företagspartner.

Cbot har redan ett kontrakt med byggföretaget Golvimporten Entreprenad som planerar att använda en robot vid ett av sina byggprojekt.

– De kommande veckorna ska vi börja planera för när vi ska ut och börja lägga riktiga golv tillsammans med dem. Det är roligt, säger Fredrik Viksten, vd och medgrundare av Cbot, till nyhetssajten DI Digital.

Samtidigt är den golvläggande roboten enbart det första steget i Cbots tillväxtstrategi. Plattformen som företaget utvecklar ska även kunna ligga till grund för robotlösningar för e-handel och logistik.

–  Vi är övertygade om att byggbranschen är redo att förändras. Vår banbrytande robot kommer att spela en viktig roll i denna förändring och öppna upp för ytterligare produkter och affärsmöjligheter, säger Fredrik Viksten, i ett pressmeddelande.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)