JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säg adjö till roamingavgifter

Igår togs ett stort steg mot avskaffande av roamingavgifter inom EU från den 15 juni i och med att medlemsländerna kom överens om ett tak för de så kallade grossistpriserna som teleföretagen betalar varandra när deras kunder ringer från andra nät än det egna.

– Det har varit tuffa förhandlingar med starka motstridiga intressen framför allt i rådet, där den svenska regeringen kämpat hårt för att få så låga grossistavgifter som möjligt, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

– Nu är det viktigt att rådet och Europaparlamentet godkänner den här kompromissen. Det är viktigt för konsumenter och för den fria rörligheten i Europa.

Dragkampen har lite generaliserat handlat om att länder i norra Europa velat ha låga grossistpriser medan länder i södra Euopa med mycket turism velat ha höga. 

Taket för hur stora avgifter operatörerna får ta ut sinsemellan för att tillhandahålla roamingtjänster börjar på 7,7 euro per gigabyte i år för att sedan sjunka ned till 2,5 euro år 2022.

Överenskommelsen ska nu godkännas av parlamentet och medlemsländerna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)