JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den första maj går startskottet för Husqvarna Battery Box. Inom ett pilotprojekt ska du kunna hyra batteridrivna trädgårdsredskap – laddade med solel – under sommaren. Via en Iphoneapp bokar, betalar och låser du upp skåpet till det valda redskapet, som går att finna i en obemannad bod mitt på parkeringen vid köpcentret Bromma Blocks i västra Stockholm.

Idag på förmiddagen invigdes Husqvarna Battery Box inför en uppsjö nyfikna.

Husqvarnas divisionschef Pavel Hajman klippte bandet till den 8×3 meter stora verktygsboden med batteridrivna trädgårdsredskap, som snabbt och enkelt ska hyras ut till intresserade villaägare med start om knappt två veckor.

Petra Sundström öppnar luckan.

– Husqvarna Battery Box kan på papperet tyckas vara enkel, men i själva verket är det en uppkopplad bod med 30 elektroniska skåp, proffsprodukter, bokningssystem, säker betalning, mjuvarunycklar, bankid-lösning, manualer och instruktionsfilmer, säger Petra Sundström, teknikansvarig på Husqvarna Group och med en gedigen bakgrund inom detta gebit som före detta forskare på Sics.

Har du vägarna förbi Bromma Blocks kan du redan nu se verktygsboden. Varje skåp kan förvara och ladda ett batteridrivet redskap – endera en häcksax, en motorsåg, en blåsare eller en trimmer.

Invändigt i boden finns en servicegång med en gateway som kopplar allt till molnet. Här ryms även batterier som laddas via solceller på taket. Förvaringsskåpen öppnas elektroniskt.

– Det finns en blåtandsmodul som känner av om en kund är i närheten. Vi vill ju inte öppna för någon som inte står utanför, förklarar Petra Sundström.

Samarbete

Husqvarna Battery Box är resultatet av ett samarbete med Telenor Connexion, Flex, HiQ, och Zuora. Flex har konstruerat och byggt den uppkopplade verktygsboden som kommunicerar via en molnlösning från Telenor Connexion. Zuora levererar betalningslösningen och HiQ har byggt mobilappen och systemet som knyter ihop tekniken. Shoppingcentret Bromma Blocks upplåter plats för piloten.

Enkelt förklarat handlar detta om att ge trädgårdssugna konsumenter ett sätt att lätt få tillgång till väl fungerande och miljövänliga trädgårdsredskap.

Via din Iphoneapp väljer du ett verktyg samt dag för hämtning och lämning. Hyran för en dag är 350 kronor. Bokningen godkänns och betalas via bankid, och betalningen dras en gång i månaden.

– Varje morgon före klockan åtta packar vi boxen efter kundernas önskemål den dagen. Då ser vi till att alla produkter är i topptrim. För att klara detta stänger vi bokningen klockan åtta kvällen före.

Sommarens pilotprojekt är ett test av både affärsidé och teknik.

– Detta är ett sätt för oss att samla in kunskap och få folk att tänka. Vi vill lära oss av detta, säger Petra Sundström.

Pilotprojektet handlar till stor del om att möta kunderna på nya sätt och att skapa nya affärsmodeller för Husqvarna. Likaså passar det väl in i företagets hållbarhetsarbete, där målet är att öka andelen tysta och batteridrivna produkter i tätbebyggda områden.

– Det här ger nya intäkter för både oss och våra återförsäljare, men också möjlighet för kunderna att prova batteriprodukter som är relativt nytt inom vår bransch. Det finns fortfarande en tveksamhet kring hur pass bra de fungerar, säger Pavel Hajman, divisionschef på Husqvarna.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)