Svenska hemautomationsbutiken M.nu ska bredda sig internationellt. Företagets vd Erik Freiholtz ser hemautomationen på väg att växa från hobbynisch till standardteknik.
M.nu säljer produkter för smarta hem med en omsättning på drygt 20 miljoner kronor.
Erik Freiholtz |
– Vi vet att den internationella marknaden finns. Vi får redan idag beställningar från hela världen och vi har till och med skickat elektronik till Asien, säger vd Erik Freiholtz.
Företaget tar fram en engelsk version av M.nu med priser i euro och kassor anpassade för Norge och Finland – de huvudsakliga internationella avnämarna med omsättning på cirka 200 000 kronor vardera.
Lanseringen av den internationella butiken beräknas ske innan årsskiftet. I projektet ingår även en utökad satsning på företagsmarknaden i Sverige.
Det är Tillväxtverkt som finansierar expansionen med totalt 250 000 kronor.
Är era kunder idag mest hemmafixare?
– Hemmafixare är ett rätt luddigt begrepp. Merparten är de som har en egen ambition och vet vad de vill. Oavsett om de köper ett enkelt system för någon tusenlapp eller om de investerar tiotusentals kronor.
Kommer även vanligt folk att börja automatisera sina hem?
– Det har tidigare varit en nisch för entusiaster och hemmafixare, men det har redan börjat bli var mans egendom, och det finns inget som talar för att den utvecklingen helt plötsligt skulle stanna av – tvärtom, säger Erik Freiholtz.
– Marknaden utvecklas extremt snabbt just nu. Ikeas Trådfri är ett bra exempel. Att Google, Apple och Amazon ger sig in i smart home-branschen är också ett tecken på att det är nu utvecklingen kommer att sätta fart på allvar.
Vad gör bostadsföretagen?
– Vi har själva samarbeten med hustillverkare där bostäderna ska göras smarta vid nyproduktion med allt från belysningsstyrning, värmestyrning, skalskydd och diverse andra sensorer. Det kommer inte ens att vara tillval utan funktionerna byggs in som standard.
Vad är er roll i de samarbetena?
– Rådgivning gällande hårdvara och i slutänden försäljning av delar av hårdvaran som behövs för att göra hemmen smarta.
Vad är det som driver utvecklingen av hemautomation?
– Det finns många aspekter. Dels är det ju ökad komfort med smart styrd belysning, dels är det skademinskande funktioner med till exempel uppkopplade läckagesensorer. Smart värmestyrning som spar energi och pengar en annan.
– Sett i ett större perspektiv finns det ju även potential för stor samhällsnytta i och med att det kommer att bli lättare att styra stora energiförbrukare för att jämna ut belastningen på elnätet. I liten skala går det ju att lösa redan nu – jag själv styr till exempel laddningen av min elbil utifrån produktionen av solelen på taket på mitt hus.