JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den fransk-italienska halvledartillverkaren ST Microelectronics har slagit i kapacitetstaket och vill därför bygga en ny fabrik i Frankrike och en i Italien. Projektet skulle gå på minst 3 miljarder euro och kräver stöd av både den franska och italienska staten, skriver den franska tidningen L'Usine Nouvelle.

ST har bara en halvledarfabrik för 300 mm-skivor. Den finns i Crolles, i närheten av Grenoble. Övriga sex fabriker är äldre och kör processer för 150 mm eller 200 mm. Dessutom ligger mellan 10 och 15 procent av tillverkningen hos foundries, enligt L'Usine Nouvelle.

Efter en längre svacka pekar pilarna uppåt för ST som inte byggt någon ny fabrik sedan 2002 när Crolles 2 stod klar. Den fabriken var ett gemensamt projekt med dåvarande Motorola och Philips. Samarbetet upplöstes 2007.

ST har visserligen byggt ytterligare en 300 mm fabrik i Catania på Sicilien men den utrustades aldrig med tillverkningsutrustning.

Nu vill ledningen med den tillförordnade vd:n Jean-Marc Chery i spetsen bygga två nya fabriker varav en ska hamna i Crolles utanför Grenoble och en i Agrate utanför Milano, skriver L'Usine Nouvelle (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)