JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Chalmers har fått i uppdrag av den blivande batteritillverkaren Northvolt att utveckla en metod för återvinning av litiumjonbatterier. Ett forskningskontrakt är skrivet mellan de två parterna uppger SVT Västerbotten.

Ingen har väl missat svenska Northvolt – företaget som just nu väljer mellan Västerås och Skellefteå för att etablera en storskalig fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier. Det handlar om batterier ämnade för elbilar och för lagring av energi.

Nu har företaget, enligt SVT Västerbotten, skrivit ett färskt kontrakt med Chalmers som ska försöka utveckla en metod för återvinning av litiumjonbatterier. Uppdraget handlar om att i olika typer av vätskebad kunna extrahera nickel, kobolt och litium.

– Det viktiga för oss är att hitta en metod som fungerar storskaligt industriellt, säger Marie Strannegård, återvinningschef på Northvolt till SVT Västerbotten.

Visserligen går det redan idag att återvinna litium. Problemet är enligt Marie Strannegård är att dagens metoder inte är ekonomiskt lönsamma. Samtidigt pågår det liknande forskningsinsatser på andra platser i världen idag, konstaterar hon.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)