JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förlusterna fortsätter för Ericsson

Telekomjätten gör en förlust på 5,1 miljarder kronor för tredje kvartalet och utsikterna för resten av året är dystra. Två ljusglimtar är kassaflödet som är positivt och bruttomarginalen på 30 procent.

Resultatet före skatt blev en förlust på 5,1 miljarder, klart sämre än marknadens förväntningar på minus 3,5 miljarder. Dessutom förväntas försäljningen under resten av året bli ”lägre än normal” skriver företaget i dagens rapport.

– Den allmänna marknadssituationen fortsätter att vara tuff, kommenterar Ericssons vd Börje Ekholm.

Försäljningen blev 47,8 miljarder, vilket är lägre än analytikernas prognos på 48,2 miljarder och mindre än motsvarande period i fjol då försäljningen var 51,1 miljarder. I rapporten skriver Ericsson att marknaden för mobilsystem förväntas minska med 8 procent under 2017.

Försäljningen för IT och molntjänster fortsätter att minskade samtidigt som förlusterna ökar. Företaget har heller inte hittat någon köpare till mediaverksamheten.

– Vi har ökat takten i våra effektiviseringsåtgärder och fortsätter att utforska strategiska möjligheter för denna verksamhet, skriver Börje Ekholm i rapporten.

En liten ljusglimt är bruttomarginalen (rensad för sparpaket och andra engångsposter) som blev 30 procent, vilket är i linje med förväntningarna.

Kassaflödet är 4,8 miljarder kronor vilket är bättre än motsvarande kvartal i fjol då det var minus 4,5 miljarder kronor och årets andra kvartal då det var minus 11,5 miljarder.

Börsen reagerade positivt och lyfte aktien runt 4 procent.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)