JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ett material vars ledningsförmåga kan slås på och av via den ferroelektriska polarisationen är vad forskare vid Linköpings universitet har tagit fram i samarbete med kollegor i Spanien och Nederländerna. Upptäckten väntas kunna bana väg för informationstäta och små minnen.

Hittills har forskarna visat att teorin fungerar för tre olika specialbyggda organiska molekyler som leder ström och innehåller dipoler, vars positivt och negativt laddade ändar kan byta plats beroende av riktningen på ett pålagt elektriskt fält.

I en tunn film uppbyggd av dessa molekyler kan alla dipoler fås att svänga om exakt samtidigt. Därmed byter filmen polarisation. Likaså ändras ledningsförmågan från hög till låg eller tvärtom.

– Jag fick idén för många år sedan och av en slump träffade jag professor David González Rodríguez, vid universitetet i Madrid, som hade byggt en molekyl av just den typ vi letade efter, säger Martijn Kemerink, professor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Molekyler bildar gärna staplar som är någon nanometer bred. Trådar av staplade molekyler kan placeras i en matris där varje korsning utgör en informationsbit.

– Vi behöver nu arbeta vidare för att bygga molekyler som kan användas i praktiska applikationer.

Möjliga framtida tillämpningar är informationstäta och små minnen men också nya typer av solceller.

Nyligen publicerade Science Advances artikel ”Ferroelectric self-assembled molecular materials showing both rectifying and switchable conductivity” i vilken de berörda forskarna visar att teorin fungerar (länk).

Martijn Kemerink på avdelningen för komplexa material och system vid Linköpings universitet är artikelns huvudförfattare.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)