JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reservföraren har klivit ur Waymos robottaxi

Det sitter härmed inte längre en mänsklig backup i förarstolen i Waymos självkörningsexperiment i Phoneix. Det meddelade företagets vd John Krafcik i går, tisdag.

Ytterligare en milstolpe på resan mot självkörande trafik har nu passerats. Den reservförare som hittills alltid suttit vid ratten i Waymos självkörande robottaxi Phoenix, har lämnat fordonet.

Det handlar inte som tidigare om en enstaka demonstration. En tom bil är den syn som i fortsättningen kommer att möta de familjer som deltar i det experiment som Waymo startade i april.

Den skarpa tjänsten kommer att täcka 1600 kvadratkilometer

Efter åtta års utveckling är Waymos självkörningsprojekt till slut moget att sättas i skarp drift, efter den sista kontrollrunda som startar nu. Du kommer att kalla på taxi via en app, och en förarlös bil hämtar upp dig och lämnar dig på destinationen.

Wired kallar händelsen för Waymos Neil Armstrong-ögonblick. Neil satte foten på månen. Waymo tar foten från pedalerna och händerna från ratten.

– Fullt självkörande bilar är här, deklarerade John Krafcik på mässan Web Summit i Lissabon, Portugal.

Enligt John Krafcik finns ingen Waymorepresentant i bilen. Enligt nyhetsbyrån Reuters finns forfarande en person i baksätet.

Enligt tidigare uppgifter ska passagerna ha en knapp som avbryter resan och låter dem stiga ur.

Elektroniktidningen gissar att taxibilarna har en navelsträng kvar till Waymo i form av en mobilnätsuppkoppling och kanske en levande kamerabild. Och kanske till och med möjlighet till viss fjärrstyrning.

Arizona har ett bra väder, enkelt vägnät, och tillåter Waymos experiment. 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)