JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fött: Testhus för mobiler och basstationer

Göteborgsbaserade Bluetest köper Gefle Testteknik med elva anställda. Företaget har gediget kunnande inom testning av basstationer.

– Vi jobbar nästan uteslutande med mobiltelefoner. Nu får vi in kunskap om hur man testar basstationer, säger Bluetests vd Kjell Olofsson till Elektroniktidningen.

Företaget utvecklar så kallade modväxlade kammare som används för att test luftgränssnittet hos mobiltelefoner och andra små apparater som kommunicerar trådlöst.

Med 5G kommer betydligt mindre basstationer som kommer att behöva testas via luftgränssnittett, så kallad OTA-testning (Over the Air). Här ser Bluetest en möjlighet att ta sig in på basstationsmarknaden med sin testkammare som nyligen kommit i en modell som klarar upp till 40 GHz.

– Vi har jobbat lite ihop med dem redan men nu får vi möjlighet att gifta ihop våra system.

Gefle Testteknik, GTT, bildades år 2010 som en konsekvens av att Ericsson lade ned sin basstationstillverkning på orten. Företaget har levt på en kombination av konsulttjänster och egna produkter. Det är framförallt en PXI-baserad testare för basstationer till LTE-standarden.

– Vi kan tillföra en global säljorganisation så att de får lite mer tryck.

GTT har elva anställda och verksamheten kommer att fortsätta som tidigare. Bluetest har 35 anställda inklusive två i USA och sex i Kina. Ingen köpeskilling uppges.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)