JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ingenjörer på MIT har konstruerat artificiella synapser i kiselgermanium. Strömstyrkan genom dem kan regleras, precis som jonflödet genom en biologisk synaps.

Biologiska synapser är kopplingspunkter mellan hjärnceller. Styrkan i kopplingen är programmerbar, och det är styrkorna i kopplingspunkterna som bestämmer hjärnans funktion.

Utvecklingsgruppen har tagit fram ett litet chip med ett antal artificiella synapser. Forskarna har simulerat vad som skulle hända om tekniken skalades upp till ett nätverk av sammankopplade neuroner, och det visade sig att noggrannheten var tillräcklig för att implementera ett artificiellt neuronnät.

Nästa steg i projektet är att tillverka ett chip med tre skikt av neuroner, som känner igen handskriven text.

Forskarna tar en hönsnätsmönstrad kiselskiva och växer på detta ett snäppet större hönsnätsformat skikt av kiselgermanium. Den lilla mismatchingen skapar trattliknande mönster genom vilka joner kan flöda.

Varje synaps på chipet mäter 25 nanometer. Deras egenskaper är uniforma och de verkar vara stabila. Strömmen genom dem varierar med fyra procent för samma spänning, och under 700 testcykler varierade strömstyrkan med en procent.

Så kallade neuromorfa chip är ett hett forskningsfält. Idén är att efterlikna biologiska hjärnors arkitektur i konstruktionen av chipet, i extremfallet ända ner till att varje enskild biologisk neuron motsvaras av ett beräkningselement på chipet.

Ingenjörerna har fått en artikel publicerad om sina synapser (länk).

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)