JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

USA-regeringens administration diskuterar att bygga ett statligt 5G-nät. Detta som ett politiskt, militärt och ekonomiskt försvar mot Kina. I planen nämns Ericsson och Nokia som partners.

En tjänsteman i administrationen har läckt uppgifterna till tidskriften Axios och intervjuats av nyhetsbyrån Reuters. Om kanske ett halvår kan ett förslag komma att presenteras för presidenten.

En artikel på Axios länkar till en 30-sidig presentation med namnet ”Secure 5G – The Eisenhower National Highway System for the Information Age”.

Presentationen jämför satsningen med president Kennedys rymdprogram och Eisenhowers riksvägnät.

Innan 2021, då Donald Trumps första presidentperiod tar slut, skulle ett första 5G-nät kunna vara klart. Det första steget skulle vara en utrullning av 100 Mbit/s Internet till 24 miljoner amerikanska hem.

USA saknar idag inhemska företag för alla komponenter i 5G. Men presentationen räknar med stöd av tre internationella partners: Ericsson, Nokia och Samsung.

Förslaget kan ses mot bakgrund av de marknadsingrepp som USA-myndigheter gör mot kinesiska telekomföretag som ZTE och Huawei, med hänvisning till risken för spioneri. Medlemmar av USA:s kongress har exempelvis nyligen genomdrivit att AT&T inte ska kunna erbjuda Huaweitelefoner till abonnenter.

Kina presenteras i rapporten som ledande både inom 5G och artificiell intelligens.

– Vi vill bygga ett nätverk där kineserna inte kan lyssna på dina samtal, säger den läckande tjänstemannen till Reuters.

Ett av alternativen är att regeringen bygger nätet och hyr ut det till operatörer. Experterna hoppas att tekniken därefter dessutom ska kunna exporteras till bland annat utvecklingsländer, som ett sätt att möta ”nykolonialt beteende” från Kina.

5G-utbyggnaden är redan i full gång i USA. Enligt konsultföretaget Accenture planerar operatörer investeringar på 275 miljarder dollar i 5G i USA över de kommande sju åren. AT&T planerar att starta 5G-tjänster på 12 orter i USA redan i år. Även Verizon är pionjär inom 5G. Företaget lade nyligen en beställnig hos Ericsson för trådlös bredbandsanslutning av hem via 5G.


BILDEN OVAN. Saladins belägring av Jerusalem 1187 används i den läckta presentationen som illustration av hur Kina angriper USA militärt, ekonomiskt och politiskt.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)