JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

En rikstäckande gymnasieutbildning där elever kan ta högskolepoäng inom exempelvis robotik, datavetenskap och elektronik drar igång i höst i Västerås. ABB Industrigymnasium i staden står bakom utbildningen, i tajt samarbete med Mälardalens högskola (MDH).

Paul Pettersson

– Fokus på spetsutbildningen är inbyggda system, ett område där MDH är nationellt ledande och har ett högt internationellt anseende, säger Paul Pettersson, rektor för Mälardalens högskola i ett pressmeddelande.

Utbildningen, kallad ”Teknikspets mot smarta system och produkter”, kommer bland annat att innehålla teknisk specialisering inom smarta produkter, programmering, robotteknik och mikrodatorteknik.

Den är ett samarbete med MDH, teknikföretag och olika organisationer i näringslivet. Bland annat erbjuder ABB praktik, projektuppgifter och studiebesök.

En del av undervisningen kommer att vara förlagd på MDH. Där får eleverna dessutom möjlighet att läsa 30 högskolepoäng parallellt med gymnasiestudierna.

– Vi öppnar upp för att eleverna ska kunna ta högskolepoäng inom ämnen som robotik, datavetenskap, elektronik och flygteknik, konstaterar Paul Pettersson.

Utbildningen blir i det närmaste en inkörsport till fortsatta högskolestudier vid MDH i Västerås. Liksom en möjlig språngbräde in i ABB.

Johan Söderström

– Vi ser ett stort behov av teknisk kompetens och vi välkomnar initiativet med en teknikinriktad spetsutbildning i ABB Industrigymnasiums regi, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige i samma pressmeddelande.

ABB Industrigymnasium startade 1994. Drygt 450 elever går på skolorna som finns i Ludvika, Sala och Västerås.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)