JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nasa beställer Uppsalaföretaget Unibaps rymddatorplattform Spacecloud. Ordern är liten, men kunden är en viktig kvalitetsstämpel, menar det svenska företaget.

– Det är jätteroligt att få Nasa på kundlistan för Spacecloud. Nasa representerar ett starkt varumärke och kvalitet vilket är oerhört viktigt för vår positionering mot den kommersiella rymdmarknaden, säger Fredrik Bruhn, vd på Unibap i ett pressmeddelande.

Det är Nasa Ames Research Center (ARC) som beställt utvecklingssystem ur plattformen Spacecloud, som är konstruerad för att erbjuda big data, bildanalys och artificiell intelligens för rymdsystem.

Här ingår exempelvis satellitkonstellationer med sensorer för jordobservation, rymdlägesbild, maskin till maskin kommunikation, hyper spektral avbildning och syntetisk aperturradar (SAR). Produkterna har stöd för maskininlärning och deep learning.

Ordervärdet är enligt Unibap ”obetydligt”, med omedelbar leverans.

– Nasa är i sig ingen volymkund men gör mycket avancerade rymdmissioner där inte minst interplanetära satelliter och sonder behöver stor lokal beräkningskraft för att analysera massiva datamängder för att sedan skicka ner resultaten på mycket begränsade kommunikationslänkar, säger Fredrik Bruhn, i samma pressmeddelande.

Det svenska företaget levererar produkten genom sin amerikanska distributör Troxel Aerospace Industries.

I slutet av förra året beställde Försvarets Materielverk plattform Spacecloud till en testbädd som ska användas för forskning och utveckling inom distribuerat beslutsstöd och informationsutvinning (länk).

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)