Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar ut närmare 300 miljoner kronor till nio forskare som ska utveckla material för energiomvandling, överföring, lagring eller minskad energianvändning. En viktig ingrediens i utlysningen har varit att resultaten har goda möjligheter att användas i tillämpningar inom 5 till 15 år.
Målet är att de nio forskarna tillsammans med industrin ska få fram nya material för att skapa effektivare och mer hållbara energisystem.
En av forskarna som nu får bidrag är Vanya Darakchieva. Hon får 35 miljoner kronor för att ta fram III-nitrider med låg defekttäthet. Tanken är att materialet ska användas för energieffektiv kraftelektronik.
Johanna Rosen får 33,7 miljoner för att utveckla nya tvådimensionella material för energilagring. Både Vanya Darakchieva och Johanna Rosen forskar på Linköpings universitet.
Inom ett annat projekt siktar Kenneth Wärnmark Lunds universitet, på att byta ut dagens dyra och miljöovänliga material i solceller till järnbaserade material. För detta får han 34,9 miljoner.
Inom ytterligare ett projekt vill Chalmersforskaren Andreas Dahlin utveckla ett böjbart elektroniskt papper i färg.
– Denna utlysning kombinerar ett av stiftelsens prioriterade områden, materialvetenskap, med en av våra viktigaste strategiska utmaningar, energiförsörjningen och förbrukningen. Det finns hög akademisk kompetens inom dessa områden i Sverige och även ett mycket starkt näringsliv, säger Joakim Amorim, programchef på SSF.
Nedan finns en sammanställning över de forskare som får bidrag av SSF denna gång: