JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska kraftnät och Spring by Fortum startar ett pilotprojekt kring Eatons energilösning UPS-as-a-Reserve (Upsaar) som betalar datahallar för att låta sina reservbatterier mata elnätet.

Tjänsten Upsaar kompenserar företag för att omedelbart justera energiförbrukningen för att hjälpa elnätet att undvika strömavbrott. Datacenter kan tillfälligt minska efterfrågan eller till och med återföra el till elnätet. 

Energimarknaden håller på att gå över till förnybar el, vilket gör produktionen mer oförutsägbar och därmed blir det svårare att göra prognoser för att balansera strömförsörjningen. 

Du som vill veta mer kan besöka datacenterkonferensen Energy Smart i Stockholm nästa vecka den 13 mars. Den sponsras av Eaton och vänder sig både till dig inom energi- och den digitala infrastrukturbranschen. 

Eaton och Fortum kommer att hålla presentation om hur avbrottsfri kraft kan fungera som virtuella kraftverk och generera intäkter. Ett datacenter kan förvänta sig att få upp till 500 000 kronor per MWh som tillförs elnätet per år.

Mats Wiman

– Sverige ligger i framkant när det gäller den senaste tekniken för förnybar energi och vi är övertygade om att detta är en modell som andra länder och organisationer kommer att söka efterlikna framöver, säger Mats Wiman, Projektchef på Eaton.

– För branschen är den här nyheten nästa steg mot att göra det möjligt för datacenter inom hela regionen att ge tillbaka kapacitet till elnätet.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)