JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I dagens vita lysdioder går ungefär hälften av energin förlorad vid omvandlingen från blått till vitt ljus. Det skulle vara betydligt mer energieffektivt att blanda blått, rött och grönt ljus för att få vitt ljus. Nanoforskarna i Lund har fått en donation på fem miljoner kronor för att ta tekniken från labbet ut i verkligheten.

– Enkelt uttryckt så utvecklar vi nanoteknikbaserade lysdioder som lyser i blått, grönt eller rött. Färgerna kan kombineras så att idealt ljus kan genereras och styras, säger Lars Samuelson i ett pressmeddelande.

Han är professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds universitet och projektledare och ställföreträdande föreståndare för NanoLund.

Färgen i de enskilda dioderna bestäms av hur mycket indium som ingår i det aktiva ljusemitterande halvledarmaterialet som är gjort av indiumgalliumnitrid. Dioderna är extremt små, man får plats med 30 000 stycken på 0,03 kvadratmillimeter.

Forskarna i Lund har arbetat med tekniken under många år och har idag en fungerande prototyp. Nästa steg är att styra färgerna och optimera lysdiodernas effektivitet. Dessutom måste processen skalas upp från enstaka, millimeterstora prover till hela halvledarskivor i decimeterstorlek.

Tack vare en donation på fem miljoner kronor från LMK-stiftelsen får forskarna två typer av utrustningar som gör det möjligt att ta bilder av hela halvledarbrickors optiska egenskaper. Att kunna karaktärisera de optoelektriska egenskaperna är en förutsättning för att skala upp tekniken.

LMK-stiftelsen initierades av Mikael Karlsson, entreprenör och medgrundare av Axis. Stiftelsen stödjer innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning inom en rad områden, främst vid Lunds universitet.

Chippet på bilden ovan har 30 000 lysdioder på 0,03 kvadratmillimeter. Fotograf: Olof Hultin

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)