JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Om de brittiska operatörerna börjar använda mer produkter från kinesiska ZTE uppstår en säkerhetsrisk som inte går att hantera. Varningen kommer från The National Cyber Security Centre – en del av den brittiska säkerhetstjänsten – och framgår av ett brev som nått Financial Times.

I brevet hänvisar NCSC:s tekniska chef Ian Levy till nya lagar i Kina som gör det möjligt för staten att styra företagen. Det påpekas också att ZTE är statsägt.

Det finns visserligen redan mycket utrustning från kinesiska Huawei i brittiska telenät men att dessutom addera utrustning från ZTE skulle göra det mer eller mindre omöjligt att garantera att information inte läcker till kinesiska myndigheter.

Idag övervakas trafiken av den brittiska säkerhetstjänsten – via en enhet i Banbury – för att garantera säkerheten, skriver Financial Times.

NCSC hänvisar också till den bot på 1,2 miljarder dollar som ZTE gick med på för ett år sedan i USA för att företaget exporterat produkter till Nordkorea och Iran trots ett amerikanskt embargo (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)