JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 26 maj 2019 VECKA 21

Biltillverkaren Volvo Cars och lastbilstillverkaren Volvo Lastvagnar ska börja dela fordonsdata i realtid för ökad trafiksäkerhet. Via ett molnbaserat system ska fordon från de två företagen kommunicera med varandra och varna förare för faror i omedelbar närhet av den plats de befinner sig.

– Att dela säkerhetsdata i realtid baserat på vår uppkopplade säkerhetsteknik kan bidra till att undvika olyckor, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre, i ett pressmeddelande.

Genom att dela realtidsdata kan bilister ”se runt hörnet” och bli varnade för farliga situationer. Det molnbaserade systemet gör att fordon utbyter data med varandra.

Volvo Cars har aldrig tidigare delat säkerhetsrelaterad data med ett annat företag. Detta första steg syftar till att nå en kritisk massa av uppkopplade fordon så att informationen blir relevant och täckande.

– Ju fler fordon vi har som delar säkerhetsdata i realtid, desto säkrare blir våra vägar. Vi ser fram emot att etablera ytterligare samarbeten med andra partners som delar vårt engagemang för trafiksäkerhet, tillägger Malin Ekholm i pressmeddelandet.

Samarbetet innebär att Volvo-lastbilar i Sverige och Norge delar trafikdata via ett molnbaserat system med Volvo-personbilar. I båda fall krävs det att fordonen har aktuella varningssystem installerade.

Data som skickas är anonymiserade. Genom att anonymisera, validera och aggregera de data som samlas in och delas kommer initiativet att följa dataskyddsförordningen (GDPR) som rullas ut i hela EU i år, bedyrar företagen.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)