JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uber vill se Waymos bilar i sitt taxinät

Uber vill släppa in andra självkörande bilar i sitt taxinätverk, inklusive Googles systerbolag Waymo, som Uber nyss utkämpat en strid i domstol med.

– Vi för diskussioner med Waymo om att släppa in dem i vårt nätverk, sade Ubers nye vd Dara Khosrowshahi i en intervju igår på konferensen Recode i Kalifornien.

I februari betalade Uber 245 miljoner dollar till Waymo för att få slut på en rättstvist kring industrispionage på teknik för ljusradar. Enligt Dara Khosrowshahi har stämningen mellan dem ”förbättrats” sedan dess. 

Ubers utveckling av självkörningsteknik har kommit av sig sedan en av Ubers testbilar körde ihjäl en fotgängare i Tempe i mars. Till sommaren hoppas Dara Khosrowshahi kunna vara redo att rulla ut testbilar igen.

– Men den dag vi ger oss ut på vägarna igen måste vi vara helt säkra på att det sker under så säkra omständigheter som möjligt.

Samtidigt säger han sig vara öppen för att släppa in andra företags bilar i sin taxitjänst. Han säger sig vara neutral kring vilka företag som är välkomna. Utöver Waymo nämnde han uttryckligen GM som ett exempel.

Waymo är det företag som enligt vad som är allmänt känt har kommit längst i utvecklingen av självkörningsteknik. 

Det som Uber kan erbjuda Waymo är fler möjligheter att sätta sina bilar i drift.

– Att äga eller att vara en del av det  globalt största resedelningsföretaget, innebär att dina självkörande bilar kan maximera sin nyttjandegrad.

Waymo har inte kommenterat uppgiften. Företaget har sedan tidigare ett partnerskap med Ubers konkurrent Lyft, och planerar även själv att starta en förarlös taxitjänst i år.

Dara Khosrowshahi sade att Uber under öerskådligt tid kommer att vara en hybridtjänst med såväl manuellt som automatiskt styrda bilar.


BILDEN: Ubers vd Dara Khosrowshahi (till vänster) intervjuades igår av Kara Swisher på konferensen Recode i Rancho Palos Verdes, strax norr om Los Angeles i Kaifornien.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)