JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

För ett år sedan lanserade japanska TDK en vinkelgivare med digital utsignal som vid rumstemperatur har ett vinkelfel på ±0,05 grader, vilket företaget hävdar är industribäst. Nu kommer givare i en ny kapsel som kan monteras direkt på exempelvis en kontakt eller mot en annan kapsel, för att därmed spara kretskortsyta.

Nykomlingen TAD2140 är en så kallad TMR-sensor – Tunnel Magneto Resistance – vilket enligt TDK är den magnetiska sensorteknik som ger noggrannast resultat.

Den aktuella sensorn siktar på fordons- och industritillämpningar och kan mäta kontaktlöst 360 grader inom temperaturområdet från -40°C till 150°C. Vid rumstemperatur har den enligt TDK lägre vinkelfel än alla alternativ, bara ±0,05 grader.

Sedan tidigare erbjuder TDK vinkelgivaren i en TSSOP med 16 anslutningar. Nu kommer den i en ny TO-6-kapsel som förutom själva sensorn även innehåller en asic, sex kondensatorer och ett motstånd.

Det handlar alltså om en liten modul som inte kräver kretskortsyta, utan kan monteras direkt på en annan kapsels anslutningar eller på en kontakt. Därmed passar den där utrymmet är begränsat, exempelvis för att mäta rattutslaget i en bil.

Asicen som sitter i kapseln är en DSP för inbyggnad ursprungligen utvecklad av Icsense – ett företag som TDK köpte förra våren. Den skapar en digital utsignal och stödjer alla i sammanhanget viktiga gränssnitt, exempelvis PWM, UVM, ENC och SENT.

Asicen hanterar också statiska och dynamiska korrigeringsfunktioner samt kompenserar för olika former av drift och offset. Likaså har TAD2140 inbyggd självdiagnostik som både upptäcker fel i själva sensorn och eventuella avvikelser i den omgivande miljön.

Vinkelgivaren kommer att visas på mässan Sensor+Test i Nürnberg i slutet av juni. Prover kommer under årets tredje kvartal, medan volymtillverkningen är planerad att dra i gång tredje kvartalet nästa år.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)