JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imsys vill upp i näringskedjan

Imsys i Upplands Väsby lanserar en inbyggnadsmodul med en pekskärm på den egna processorn IM3000. Det är inledningen på en strategi att bredda sig och flytta högre upp i näringskedjan.

Modulen heter Embla och är en komplett inbyggnadsplattform med pekskärm, processor och gränssnitt. Du kan använda den för styrning, eller addera den som gränssnitt till ett befintligt system. Eller använda den som utvecklingsplattform.

Fokus är på professionella användare, snarare än på hemmaanvändare och hobbyister.

Imsys har lanserat några generationer av sin mikroprogrammerbara processor under två dryga decennier. Nu går företaget ett steg upp och lanserar en komplett skärmmodul. 

Företaget visade upp Embla på SEE-mässan och är nu ute och bearbetar potentiella kunder, både lokalt och internationellt. Intresse finns, enligt Imsys.

Svenska cpu:n i skärmmodul

Embla är en smart skärm­modul kring Imsys mikroprocessor IM3000.

IoT är tillämpningsområdet, som modul eller som utvecklingsplattform.

Det som Imsys framhäver är att den är lätt att programmera, via Java. Den Java du kan använda är de gamla inbyggnadsprofilerna CLDC och Java ME.

Samtidigt som du kör en tillämpning på skärmen finns det kapacitet över i bakgrunden för exempelvis signalbehandling, kryptering eller grafik. 

Den kan generera högupplöst multimedia – 24 bitars färggrafik och stereoljud på en skärm som är 4,3 eller 7 tum. Du kan använda den med andra skärmar också. Eller utan skärm.

Embla har 100 Mbit/s Ethernet och 802.11/b/g/n. Den har också en Ardunio­sköld och du kan addera Bluetooth, 3G/4G, USB och ljudingång efter önskemål.

Du kan integrera Embla i ditt inbyggda system. Eller så kan du använda den för prototyparbete och när du är nöjd ta fram din egen plattform för volymer, med den kombination av gränssnitt som passar dig. 

Alla länkar i kedjan finns därefter till salu, ända ner till licensiering av IP för Imsys klassiska processorkärna, för dig som kanske vill ta fram en asic i hög volym.

Det skulle du i så fall bli först med. Ingen har nappat på det ännu.

Än så länge är Imsys ensam användare av Embla. Den sitter som styrmodul på en testare utvecklad av NEP (Nordic Electronic Partner).

Imsys behövde en testare för sina processorer. Varför då inte använda en egen processor som komponent i testaren? Så nu styr IM3000 testningen av sig själv.

Embla är ett första steg. Vilka eventuella fler produkter som planeras, vill företaget inte prata om.

Det är fortfarande processorerna och modulerna som är huvudsäljarna för Imsys. De har använts i hundratals olika produkter genom åren.

En aktuell kund är ett norskt optoelektronikföretag som använder den äldsta modulen Snap för kommunikation i en laserspektrometer som monitorerar gas. En annan är AQYR i USA som använder Snap för ett satellitlänksystem.

En tredje är Digital Projection i Storbritannien som använder både IM3000-modulen Velox och en separat IM3000-processor för avancerade digitala projektorer

Imsys är på jakt efter partners: designhus med certifierade utvecklare som kan ta fram produkter baserade på Embla åt sina kunder inom sina respektive specialområden. 

Och så söker företaget ännu fler mjukvaruutvecklare efter att just ha anställt. 

Imsys har idag en personalstyrka på nio personer.

 

Två decennier mot strömmen


Imsys har hängt i Elektroniktidningens spalter i drygt två decennier med i grunden samma produkt hela tiden – en mikroprogrammerbar och dynamiskt rekonfigurerbar processor, i olika generationer.

Att den är mikroprogrammerbar betyder att den kan byta instruktionsuppsättning. Idén i sig är gammal, men Imsys är ett av de få bolag som envist hållit fast vid den. Den allmänna trenden har under många år varit den rakt motsatta, det som kallas risc, att göra instruktionerna så enkla som möjligt. 

En av de instruktionsuppsättningar som Imsys stött sedan starten är Javabytekod. Där andra processorer, som Arm, måste översätta Java till sitt eget maskinspråk, kan Imsys processorer exekvera instruktionerna direkt. Det blir effektivare. Programmen tar mindre minne och kretsen drar lägre effekt.

Ena året har den lanserats som en processor för multifunktionsskrivare och andra året som en processor för tidssynkronisering. 

Det som skapar profilerna är olika mikroprogram. Senast var den IoT-processor. Innan dess har vi sett den som processor för en Skypeterminal, för telematik och för realtid. 

På sistone har ägarstrukturen i Imsys förändrats på ett sätt som inneburit att ägandet breddats. Både anställda, vd och externa personer har köpt in sig.  Styrelsen har varit med på noterna. Några fler detaljer än så vill inte Imsys ge.

En ny chipgeneration är på gång och företaget är involverat i två EU-projekt. I det ena testas processorn som beräkningsenhet i en laserradar för fordon.


 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)