JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI-utbildningar: På nätet är det gratis

AI-utbildningar:

På nätet är det gratis

Ta en gratis webbkurs i artificiell intelligens på Helsingfors universitet och köp ett diplom. Det är den senaste av idag hundratals webbkurser i maskininlärning, som sprider AI-kompetens till den stora massan.

Vinnova ville satsa och nu utbildas det

En rapport om artificiell intelligens i Sverige, som myndigheten Vinnova presenterade i april, pekade på generella problem för svensk högre utbildning: att studentvolymen ökat mer än resurserna, att utbildning har lägre status än forskning, att undervisningen är traditionell, att den svagt anknyter till arbetsmarknadens behov.
Rapporten rekommenderade satsningar på alla sorters utbildning: grund-, forskar-, vidare-, uppdrags- och onlineutbildning. En röd tråd är  att utbildningarna ska snegla på de AI-behov som finns hos samhälle och företag.


Rapporten vill även se stöd till enskilda för att ta initiativ till AI-utbildning, exempelvis subventioner. 
Nu kommer satsningarna. I mitten av juni fick exempelvis sju universitet 40 miljoner kronor över två år till främst vidareutbildning.

En Vinnovarapport från i april (se faktaruta) ser positivt på onlinekurser i artificiell intelligens och vill stimulera sådana initiativ. Dels borde deltagarna kunna få både studiemedel och högskolepoäng. Och dels borde institutioner kunna få stöd för att utveckla digitala media.

Historiskt fanns kursmaterial om maskininlärning med när det moderna fenomenet onlineutbildning föddes. Stanforduniversitetet skapade en mooc (massive online open course) höstterminen 2011 med tre datakurser.

Onlineversionen av djuplärningsnestorn Andrew Ng:s kurs CS229 ligger fortfarande högt eller högst bland rekommendationerna på mooc:er inom maskininlärning.

Drygt två miljoner människor har gått kursen. Den första suddiga videoversionen med Andrew Ng framför en rad svarta tavlor finns fortfarande online. 

Själv skulle han dock rekommendera en färskare svit om fem webbkurser som han lanserade i höstas. Den kostar 500 kronor i månaden.

Det finns ett hopplöst underskott på AI-kompetens, enligt Andrew Ng, redan hos teknik­företagen. Men det är inte bara de som påverkas i grunden av AI.

– Det finns massor som återstår att göra för att transformera icke-teknikföretagen, säger han.

Han vill se AI-kompetens hos miljoner, och en mooc är ett verktyg att nå många – med den enda brasklappen att genomströmningen på dessa kurser ofta är låg.

Idag finns hundratals mooc-konkurrenter till CS229.

Vid sidan av universitetens akademiska framställningar finns mer yrkesinriktade kurser exempelvis på kommersiella utbildningsföretag som Udemy, Data­camp, Dataquest och Udacity, den sistnämnda en avknoppare från Stanfords mooc. 

Också ledande maskininlärningsföretag som Facebook, Google, Microsoft och IBM ger kurser.

De kommersiella kurserna kostar ofta en spottstyver, och det kan finnas gratisversioner. Ett vanligt upplägg är att du betalar en liten slant för att få ett diplom efter godkänd examination.

Så gör Helsingfors universitet, vars webbkurs Elements of artificial intelligence startade i maj. Är du finländare kan du till och med få två högskolepoäng.

Studenterna kan välja att göra varje moment i sin egen takt, även om universitetet rekommenderar att de 30 kurstimmarna slutförs på sex veckor.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Det ambitiösa målet är att sprida AI till 1 procent av finska folket. I slutet av maj hade 24 000 anmält sig. 

– De vill lära sig vad AI är för, de tror att det kommer bli viktigt i framtiden, sade kursansvariga Janina Fagerlund till nyhetskanalen Yle.

– De kommer från varje ålders­grupp. Från människor i tjugoårsåldern, till 75-åringar. De är professorer, arbetslösa, förskolepersonal och tandläkare – människor med väldigt olika bakgrund.

I Sverige arrangerar bland annat MDH on­line­kurser på masternivå i ett projekt kallat Prompt. Det ger högskolepoäng. Här finns två 7,5p-kurser i maskin­inlärande och Big Data.

Du behöver inte gå någon kurs alls. På nätet finns numera fantastiska resurser för självstudier i AI.

– Det är väldigt mycket lättare idag för en programmerare att skaffa sig tillgång till kodbibliotek, data och diverse sandboxar man kan testa AI med, säger Pontus Wärnestål, på högskolan i Halmstad.


 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)