JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 400 mil i en fiber

Förbättrade optiska förstärkare har gjort det möjligt att öka överföringssträckan i en optisk fiber till 400 mil. Det är närmare sex gånger bättre än med konventionell teknik. Rekordet har satts av forskare från Chalmers och Tallinns tekniska universitet.

Överföringssträckan och kapaciteten i dagens fiberoptiska transmissionslänkar begränsas av brus från optiska förstärkare i länken liksom av signaldistorsion från ickelinjära effekter i transmissionsfibern. 

Att gå över till faskänsliga förstärkare kan ge en signifikant minskning av dessa två effekter.

– Samtidigt som det återstår flera tekniska utmaningar innan dessa resultat kan tillämpas kommersiellt så visar de på ett väldigt tydligt sätt för första gången de stora fördelarna med att använda dessa förstärkare inom optisk kommunikation, säger professor Peter Andrekson, som leder forskningen inom optisk kommunikation på Chalmers, i ett pressmeddelande.

De kan också finna tillämpningsområden för optisk förstärkning med extremt lågt brus inom kvantinformatik och angränsande fält där det är intressant att skapa och behandla kvanttillstånd. Även spektroskopi kan dra nytta av tekniken.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)