JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel köper mer programmerbart

Under sommaren har Intel köpt amerikanska eAsic. Företagets halvfabrikat (structured asic) är ett alternativ till både FPGA:er och asicar.

För snart tre år sedan köpte Intel FPGA-jätten Altera för 16 miljarder dollar. eAsic är betydligt mindre och dessutom privatägt så hur mycket Intel betalat är inte offentligt. 

För tre år sedan lanserades också den tredje generationen av eAsics kretsar kallade Nextreme. Även om de delar många av egenskaperna med en klassisk FPGA går de inte att programmera om. Däremot är effektförbrukningen uppåt 80 procent lägre än motsvarande FPGA plus att de har högre prestanda och lägre tillverkningskostnad. Värt att komma ihåg är att det finns en startkostnad på cirka 400 000 dollar.

Precis som en asic kommer Nextreme-kretsarna färdiga från halvledarfabriken. Det tar runt sju veckor att programmera dem, ett förfarande som sker via en kombination av ”vialogik”, adderare och D-vippor. 

Nextreme-3s har 5,6 miljoner celler vilket motsvarar ungefär lika många uppslagstabeller i en FPGA. Omräknat i asicgrindar ger det en faktor tio mer, det vill säga 56 miljoner stycken. Vidare finns upp till 124 Mbit med block-RAM och Serdesblock som klarar 28 Gbit/s.

Nextreme passar kunder med mogna konstruktioner och stora volymer som vill ha ett alternativ till FPGA:er. I början av 2000-talet kom Altera med motsvarande lösning kallad Hard Copy. Utgående från en färdig FPGA konverterade företaget den till en vad som kan säga vara en structured asic. Efter sisådär tio år slutade företaget prata om Hard Copy.

Av Intels pressmeddelande framgår att företaget ser eAsic som ett komplement till Altera för just den här marknaden, att konvertera FPGA:er till något som är billigare, snabbare och drar mindre effekt. Intel nämner att det gäller även för konkurrerande FPGA-leverantörer, läs Xilinx.

Dessutom ser Intel produkterna från eAsic som ytterligare ett programmerbart byggblock i den legolåda av kretsar som kan användas för att skapa systemmoduler med hjälp av Intels byggsätt kallat EMIB, Embedded Multi-Die Interconnect Bridge.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)