JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Interna antenner ger 8 Gbit/s i bilen

Under sommaren har Ericsson tillsammans med operatören Docomo och glastillverkaren AGC genomfört tester i Japan med en ny typ av antenn som monteras på insidan av bilens rutor. Vid farter på 100 km/h och med hjälp av ett 5G-nät landade datatakten på 8 Gbit/s.

Den nya antennen är utvecklad av AGC och konstruerad för 28 GHz-bandet, men fungerar från ungefär 6 GHz och uppåt.

Den monteras direkt mot glaset på insidan av bilen. Därmed ställs inga krav på håltagning för kablage eller annan modifiering av bilen för att den ska kunna kommunicera med omvärlden på högre frekvenser.

Bilen som användes i testet var utrustad med totalt åtta antenner som placerats på framrutan, bägge sidorutorna och bakrutan. Antennerna klarar signaler med både horisontell och vertikal polarisation.

I försöket fanns tre stycken basstationer för 5G utplacerade längs teststräckan som var 2,2 kilometer. Både lobformning med fyra lober och Mimo användes för att få upp datatakten i 8 Gbit/s när bilen körde med 100 km/h.

Vid farter upp till 30 km/h ökade datatakten till 11 Gbit/s.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)