JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft ska skydda Linux – från sitt gamla jag

Nätverket bildades för att försvara Linux mot Microsoft. I går fick det en ny medlem, och du har kanske redan hört vem det var. Elektroniktidningen reder ut logiken i att Microsoft ansluter sig till sin gamla ärkefiende Open Invention Network (OIN).

Microsofts nya och gamla jag

We are honored to stand with OIN as an active participant in its program to protect against patent aggression in core Linux and other important OSS technologies” – Microsoft 2018

”The Linux kernel violates 42 Microsoft patents. The Linux graphical user interfaces run afoul of another 65. The Open Office suite of programs infringes 45 more. E-mail programs infringe 15, while other assorted FOSS programs transgress 68”.Microsoft 2007

Nätverket OIN har under 13 år samlat ihop en gemensam patentpott. Den utgör ett vapen med ett enda syfte: att avskräcka företag från att stämma användare av Linux för patentintrång.

Den som stämmer en medlem för användning av Linux eller någon av ett antal uppräknade centrala Linuxprogram, får en motstämning i retur från OIN.

Jo, det finns många mjukvarupatent här i världen och varje företag med en någorlunda komplex mjukvaruprodukt kan lugnt räkna med att inkräkta på ett antal av dem.

Det var Microsoft som var det stora hotet mot Linux när OIN bildades. År 2007 morrade Microsofts advokater att den som använder Linux inkräktar på 235 stycken Microsoftpatent.

Men det blev aldrig någon generalattack från Microsoft på Linux. Det kan vara tack vara OIN som Linux fortfarande existerar.

Microsoft blev inte lottlös utan driver sedan flera år in licensintäkter på Linuxoperativsystemet Android på upp till ett par miljarder dollar årligen när det gick som bäst. Vi återkommer senare till hur det blir med den intäkten nu.

Igår avsade sig Microsoft möjligheten att använda nämnda 235 patent mot Linux genom att placera dem och – oj! – ytterligare 59 000 patent och 29 000 patentansökningar, i OIN:s patentpool.

Det är sannerligen inget dålig upprustning av OIN:s försvar med tanke på att OIN fram till igår bara innehöll 1300 patent och patentansökningar.

Inte för att det längre är aktuellt för Microsoft att patentattackera Linux. Det vore att attackera sig själv. Microsoft driver en servertjänst kallad Azure och i hälften av Microsofts maskiner snurrar idag Linux.

Redan i slutet av 2015 lovade Microsoft att det inte skulle stämma Linuxleverantören Red Hat Software. Därmed behövde Red Hat-användare inte vara rädda för att migrera till Microsofts moln.

Det visade sig vara ett ekonomiskt klokt beslut eftersom Azure idag ger Microsoft inkomster på 23 miljarder dollar årligen, och siffran växer. Det är en inkomst från Linux som Microsoft till skillnad från beskattningen av Googles Android inte behöver skämmas offentligt över.

Och det är en inkomst som Microsoft är beredd att försvara med näbbar och klor.

Sedan ett par år är Azureanvändarna inte bara skyddade från patentattacker från sin leverantör Microsoft, utan Microsoft kommer själv att rycka ut till deras försvar om någon utomstående skulle patentattackera dem för deras användning av Linux i Azure.

Ett Linux som snurrar i Azure har därmed idag ett bättre patentskydd än ett Linux som snurrar i din egen fysiska server.

Microsofts intresse för att skydda Linux från patentattacker är alltså uppenbart. Och det är precis det som OIN är till för.

Microsofts engagemang i Linux slutar inte ens där.

Microsoft definierade kring sekelkiftet Linux som kommunism och en form av cancer. Företaget har – märkligt nog – fortfarande inte tagit avstånd från det uttalandet. Men i handling har företaget visat att dess världsbild förändrats. Av rent strategiska skäl, enligt den gamle ordföranden Steve Ballmer. Men ändå.

Hos Microsoft är ”cancerkommunismen” idag fullt utvecklad. Företaget är styrande medlem i Linuxstiftelsen, har sedan april sin egen Linuxdistribution och blev i juni ägare till molntjänsten Github som inte bara lagrar Linux utan en stor andel av övrig ”kommunistisk” källkod.

Eftersom Microsoft idag får en stor del av sina inkomster från Linux så har det inte längre några planer på att krossa Linux, trots att det fortfarande konkurrerar med Microsofts Windows-operativsystemsfamilj.

Den riktiga frågan är snarare varför Microsoft väntat? Varför gick inte Microsoft med i OIN exempelvis år 2015 när ovan nämnda ickeangreppspakt slöts med Red Hat Software?

Svaret på det är kanske helt krasst att det fortfarande funnits ett försvarligt antal dollar kvar att bevaka – licensintäkterna för Android.

Med medlemskapet i OIN försvinner nu dessa intäkter helt.

Rätt och fel

Nyheten har redan gett upphov till några missförstånd.

• Nej, Microsoft har inte släppt sin programvara som öppen källkod, som Yahoo Finance tevekanal påstår. Yahoos skrivna artikeltext är däremot utmärkt och är som kuriosa skriven av samma journalist som år 2007 fick citatet från Microsofts advokater om de 235 patentintrången.

• Jo, Microsoft lägger faktiskt samtliga sina patent i poolen, även de som omfattar Windows och skrivbordsprogramvaran. Ingressförfattaren till en utmärkt text på Zdnet har smugit in detta missförstånd. Felet är kanske borta när du läser detta.

Det betyder att Microsoft passerat en balanspunkt där de kvarstående licensintäkterna för Android inte längre väger upp värdet av ett medlemskap i OIN.

Kanske har Microsoft självt med åren blivit rädd för att bli stämd för sin Linuxanvändning? Och ansluter sig till OIN för att, well, enighet ger styrka?

Microsoft var aldrig det enda hotet mot Linux. Det fanns fler, och en del av dem lurar fortfarande därute.

OIN:s ordförande Keith Bergelt säger uttryckligen att han ser Oracle, Qualcomm, VMWare och Intel som ”hot”, så länge som de inte ansluter sig till OIN. Och det säger han trots att de alla bidrar med öppen källkod till olika projekt.

– Det finns ingen ursäkt för att inte ansluta sig till OIN om det inte är för att du vill ha kvar din möjlighet att stämma någon för funktioner i Linuxkärnan.

Microsofts anslutning ökar pressen på dem att ansluta sig.

– Om de inte är beredda att lägga ner sina vapen mot koden i Linuxkärnan, så sätter det frågetecken kring deras ärliga uppsåt som medlemmar i öppenkodssamfundet, säger Keith Bergelt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)