JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ISP stoppade Norstels kinesiska fabrik

Sommaren 2015 köpte en kinesisk fond mems-foundryt Silex i Järfälla. Ett av målen var att överföra tekniken till en nybyggd kinesisk fabrik. Tankarna var likartade vid det kinesiska förvärvet av kiselkarbidföretaget Norstel i Norrköping den 30 december 2016. Men den statliga kontrollmyndigheten ISP satte sig på tvären och stoppade Norstels tekniköverföring, avslöjar Svenska Dagbladet.

– Det är märkligt att vi över huvud taget såldes till Kina. Ett statligt företag sålde sitt bolag till ett land som det krävs exporttillstånd för att föra över teknik till. Det har stoppat upp vår volymtillväxt, säger Sten-Göran Mildh som är vd på Norstel till Svenska Dagbladet.

Norstel har varit ett svart hål för investerarna sedan starten 2006, totalt har företaget slukat uppåt en miljard kronor och försatts i rekonstruktion en gång.

Vid invigningen ansågs tekniken att tillverka kiselkarbidwafers vara tillräckligt mogen för att skala upp till en kommersiell process. Utvecklingen hade pågått vid Linköpings universitet sedan 1993 med stöd av ABB och den finska wafertillverkaren Okmetic.

Grundplåten till Norstel på 200 miljoner kom framförallt från de tre välrenommerade riskkapitalbolagen Creandum, Eqvitec och Northzone även om staten bidrog via Vinnova och Energimyndigheten.

Kiselkarbidprocessen visade sig dock vara allt ifrån färdigutvecklad, mer arbete krävdes för att skivorna skulle kunna utgöra basen för dioder och transistor till bland annat kraftelektronik och rf-komponenter. Sommaren 2009 tröt tålamodet hos ägarna och företaget försattes i rekonstruktion. Efter ett drygt halvår räddade staten Norstel via riskkapitalfonden Fouriertransform som ursprungligen satts upp för att stödja bilindustrin.

Under årens lopp har Fouriertransform fått skjuta till mer kapital med jämna mellanrum, pengar som använts till att förbättra processen och att gå från de ursprungliga fyrtumsskiovorna till dagens sex tum.

Rimligen blev ägarna lättade när en kinesisk fond erbjöd sig att köpa verksamheten för två år sedan. Inget sades dock offentligt om planerna att kopiera processen till en ny fabrik i Kina men årsredovisningen från 2017 visar att företaget fått avslag på sin begäran hos Inspektionen för strategiska produkter, den myndighet som hanterar vapenexport men också export av produkter som både kan användas civilt och militärt.

Carl Johan Wieslander på ISP hänvisar till sekretess när SvD frågar om anledningen till avslaget.

– Varje ansökan om exporttillstånd som inkommer till ISP prövas från fall till fall, säger han till tidningen.

Av Norstels årsredovisningar går det att utläsa att företaget fortsätter att dra stora summor. 2017 satte de kinesiska ägarna in 53 miljoner kronor och för 2018 har man stoppat in 118 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att öka tillverkningskapaciteten av sextumsskivor, en utbyggnad som ska vara klar första kvartalet nästa år.

Norstels försäljning har hittills haft svårt att lyfta, ifjol blev det 21 miljoner kronor och 2016 liksom 2015 låg den runt 17 miljoner kronor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)