Skriv ut

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för lätta och flexibla tunnfilmssolceller, kan glädjas över en rekordstor orderingång förra året. Nu pekar företagets vd Sven Lindström ut sex globala trender inom förnybar energi och solenergi.

265 miljoner kronor – med det ordervärdet avslutade Midsummer 2018. Summan är högre än någonsin tidigare för det svenska solenergibolaget, som berättar att köpsuget i Kalifornien och övriga delar av sydvästra USA ligger bakom framgången.

Idag svarar solenergi för nästan 17 procent av Kaliforniens totala energiproduktion.

 – Alla nya hem som byggs i Kalifornien måste ha solenergi installerat från den 1 januari 2020 och delstaten har nästan hälften av USA:s installerade solenergikapacitet, säger Sven Lindström, i ett pressmeddelande.

Framförallt är det Midsummers partner Sunflare som har haft stor framgång med sina nylanserade produkter under fjolåret.

Sunflare tillverkar solcellsmoduler, medan Midsummer hävdar att det egenutvecklade system – kallat Duo – som används för snabb, helautomatisk tillverkning av CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid) är det mest spridda i världen.

Midsummer menar att framtiden ligger inom byggnadsintegrerade solpaneler som enkelt kan integreras med eller fästas på exempelvis tak, väggar, fordon och tält i urbana miljöer och nära konsumenterna.

– Solenergi är väldigt konkurrenskraftigt, även utan subventioner och även i kalla länder. Den enda begränsningen är produktionskapaciteten, säger Sven Lindström, som även gjort en lista över förväntade globala trender inom förnybar energi och solenergi.

Sven Lindström trendlista i korta drag:

Här kan du läsa en mer utförlig förklaring av de sex punkterna ovan (länk).

Kategori: Nyheter