JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linuxstiftelsen adopterar Risc-V

Under Linuxstiftelsen finns 52 stycken projekt kring öppen mjukvara och nu också för första gången ett projekt kring öppen hårdvara. Det är den omtalade öppna arkitekturen Risc-V som knackat på dörren för att kunna bedriva utvecklingen av Risc-V- och associerade ip-kärnor och verktyg med Linuxstiftelsens välsignelse.

Att köra Linux på Risc-V var en självklar ambition redan från början av Risc-V-projektet. Porteringen av Linux till Risc-V – men kanske framför allt även utvecklingen i sig av öppna Risc-V-implementeringar – kommer från och med nu att ske i projekt nummer 53 på Linuxstiftelsen – Chips Alliance.

Initiativet tas av Esperanto, Google, Sifive och Western Digital, kända från en annan stiftelse, Risc-V-stiftelsen, vars fokus i fortsättningen kommer att ligga på den öppna arkitekturen i sig, instruktionsuppsättningen. 

Initativet kan ses som en utökning av Risc-V:s ekosystem. De två stiftelserna samarbetade redan i november kring dokumentation av hur Linux och Zephyr – Linuxstiftelsen andra operativsystem – kan köras på Risc-V.

Alla sorters Risc-V-kärnor är intressanta för Chips Alliance, inklusive kärnor för konsumentelektronik och IoT. 

Ett antal underprojekt finns med från start.

• Western Digital kastar in sin 32-bitars Risc-V-kärna med namnet ”SweRV”

• Gooogle kastar in ett utvecklingsverktyg som genererar testkod för Risc-V-kärnor, med namnet ”Universal Verification Methodology Based Stream Generator Environment for RISC-V Cores”.

• I Western Digitals bidrag ingår dess implementering av protokollet Omnixtend, som skapar cachekoherens över Ethernet för användning i en ny sorts datacentrerad datorarkitektur som Western Digital brinner för och vill vidareutveckla.

• Sifive lastar över fyra projekt på Chips: systemkretsgeneratorn Rocketchip, hårdvaruspråket Chisel, konstruktionsverktyget FIRRTL och Diplomacy. Det sistnämnda är en  ”SoC parameter negotiation framework”.

Grundaren Esperantos fokus ligger på AI, men inget sådan underprojekt har ännu annonserats.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)