JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Veteranen: Kul med mer kommersiellt intresse kring öppna kärnor

IP-öppenkodaren Olof Kindgren följer med intresse utvecklingen på Chips Alliance, Linuxstiftelsens första projekt inom öppen hårdvara. Entusiastiskt – men också med några stänk av bitterhet.

Med det nya projektet Chips Alliance gjorde den öppna cpu-arkitekturen Risc-V entré på Linuxstiftelsen i måndags

Olof Kindgren

– Linux Foundation är ett naturligt hem för en organisation av denna typ, kommenterar Olof Kindgren.

Han är svensk veteran inom öppen hårdvara och aktiv i ledningen för stiftelsen Free and Open Source Silicon (Fossi), som är i kontakt med flera av de inblandade parterna. 

– Vi ska se över hur vi bäst kan samarbeta för att främja öppen hårdvara i framtiden. Det behövs oerhört många delar för att bygga upp ett ekosystem, och därför är det viktigt med samarbeten runt de gemensamma bitarna för att var och en ska kunna fokusera mer på sitt eget slutmål.

På schemat står just nu att få någon från Chips Alliance att berätta lite mer på konferensen Latch-Up i Portland i maj.

– Men annars lär vi få veta mer under Week of Open Source Hardware i Zürich i sommar.

RISC-V PÅ LINUXSTIFTELSEN

Vem som helst kan konstruera en Risc-V-cpu utan att be någon om lov eftersom specifikationen av arkitekturen (dess instruktionsuppsättning) är öppen källkod.

Det finns flera Risc-V implementationer varav några också de är öppen källkod, som Pulpino, Lowrisc och Swerv – de är öppna implementationer av en öppen arkitektur.

Sifive och andra har tidigare placerat Risc-V-projekt på andra öppenkodshotell. En del av de projekten, som Rocket Foundation och Free Chips Foundation, flyttar nu till Chips Alliance.

På Linuxstiftelsen ska kod utvecklas medan Risc-V-stiftelsen ska ägna sig åt arkitekturen som sådan. 

Chips Alliance har sitt fokus på Risc-V och Linux, medan Fossi är agnostiskt i båda de ändarna, och dessutom gör mycket inom FPGA och analog IP.

Hur mycket sammanfaller era mål i övrigt?

– Det kommer alltid att finnas divergerande intressen och ett behov av flera grupper för att främja olika intressen inom samma sfär. 

– Om du ser på Chips alliance så är det små Risc-V-specialister och jätteföretag. De kommer troligtvis att fokusera på de bitar som är viktigast för deras verksamhet till att börja med, och där skulle jag tro att exempelvis FPGA och analog IP är ganska ointressant inledningsvis. 

– Men de kommer samtidigt att ha liknande behov av tydliga licenser, simuleringsverktyg et cetera, som de grupperingar som är mer intresserade av exempelvis FPGA. 

Skulle ni kunna slå ihop era påsar?

– Vi har bra kontakt med flera inblandade parter i Chips alliance, men vi måste se vad deras mission statement är i allmänhet. Vi har våra mål, och om de skiljer sig för mycket mot deras – vilket de antagligen gör – så är det bättre att vi arbetar på vårt eget sätt, men med gemensam insats på de delar som berör alla.

Öppna cpu:er har funnits i 20 år, men lanseringen från Berkeleyuniversitet av Risc-V år 2014 gav området en energikick.

– Risc-V har haft en oerhörd genomslagskraft. De har haft en bra story och har för många varit första steget in i Fossi-världen.  Attityden kring öppna processorer har förändrats enormt mycket sedan Risc-V slog igenom. Och jag hoppas att det blir likadant för övrig chipdesign. 

Han är uppenbarligen entusiastisk över Risc-V och Chips Alliance. 

– Det är kul att se mer kommersiellt fokus på öppen hårdvara i allmänhet och inte bara processorkärnor. Det ska bli spännande att se vilka företag som får upp ögonen för detta nu. 

Men han kan också gräva fram lite bitterhet.

– Det är ju något vi har vetat länge att det kommer att komma och snarare varit frustrerade över att det tagit så lång tid. 

– Ska man vara lite krass så har det funnits öppna cpu-kärnor i 20 år nu, men de stora utmaningarna vi brottas med är licensfrågor, utvecklingsverktyg, standarder och inställningen i allmänhet inom EDA-industrin. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)