JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sex råd till dig som ska byta belysning

Om lamporna inte uppfyller kraven för EMC kan det bli störningar på elektroniska lås, radiomottagning och digitala klockor. Elsäkerhetsverket har satt ihop en checklista för den som ska byta belysning i större lokaler.

– Det här är ett problem vi ser på många områden till exempel i matbutiker och ute på lantgårdar. Det är klart att man vill hålla kostnader nere, men i värsta fall kan det istället bli en dyrare affär. När belysningen väl sitter uppe och den stör annan utrustning så är det mycket tråkigt, säger Hans-Åke Karlsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket i en artikel på verkets hemsida.

Inom industrin har medvetenheten om EMC varit hög under lång tid. Dels kom EMC-direktivet redan 2004, dels kan störningar ha negativ inverkan på industriella processer där stora pengar står på spel om produktionen störs eller stannar.

Men EMC-störningar kan uppstå överallt där det finns elektriska produkter. Det är dssutom ofta svårt att lokalisera källan.

– Oftast blir störningen tydlig genom erfarenhet, eller ”trial and error”. Radiomottagningen fungerar bra ända tills lamporna i taket tänds. När lamporna lyser brusar radion, men fungerar igen när belysningen släcks, säger Henrik Olsson i artikeln.

Verket har tagit fram en checklista i sex punkter för den som exempelvis ska rusta upp en butik, en industrilokal, ett djurstall eller liknande:

  • Billigast är inte bäst, ett dåligt köp kan bli mycket dyrare i slutänden.
  • Kontrollera både produkten och den du köper av. Elsäkerhetsverket har noterat att en del dåliga produkter kan orsaka störningar när de åldras.
  • Be om referenser om möjligt, ska du köpa belysning till en stor lokal är det också en stor investering.
  • Se efter att belysningen är CE-märkt och uppfyller övriga krav.
  • Kontrollera att det finns bra kontaktuppgifter på företaget du handlar från. Det ska vara lätt att nå importör eller återförsäljare om det uppstår problem.
  • Om du köper direkt från ett land utanför EU/EES är det du som är importör och därmed ansvarig. Importera inte produkter om du inte vet vad det innebär och inte har förutsättningar att uppfylla de krav som ställs på dig som importör.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)