JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sol Volatics i konkurs

Lundabolaget Sol Voltaics – som utvecklat en nanotrådsfilm som lyfter prestanda i kristallina kiselsolceller – har försatts i konkurs, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus. Sedan starten 2008 har företaget gjort av med närmare 500 miljoner kronor.

– Vi hade en finansiell lösning som sprack dagen innan vi skulle emittera nya aktier, säger vd:n Erik Smith till Rapidus.

Företaget har utvecklat en nanotrådsfilm som lyfter prestanda i kristallina kiselsolceller. Tekniken baseras på forskning på nanotrådar från professor Lars Samuelsons grupp i Lund.

Det senaste rekordet med nanotrådar av galliumarsenid i en tunnfilm integrerad med kiselsolceller innebär en förbättring på cirka 50 procent jämfört med solceller som inte har någon nanotrådsfilm.

För ett år sedan flyttade företaget till större lokaler i Lund på 3000 kvadratmeter för att kunna kommersialisera processen.

Nu är emellertid pengarna slut. Enligt Rapidus hade det tagit ytterligare två till tre år och kostat ytterligare 200 miljoner kronor att ta nanotrådsfilmen till marknaden.

Bland förlorarna finns Wallenbergstiftelsen, Industrifonden, Energimyndigheten, Vinnova och Riyadh Valley Company.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)