JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trump låter Huawei handla från USA

Sex veckor efter det att Washington stoppat alla leveranser av amerikanska komponenter till Huawei gör Donald Trump en u-sväng. Efter mötet med kinas president Xi Jingping i lördags under G20-mötet blir det återigen möjligt för Huawei att köpa amerikanska komponenter och mjukvara.

Den kinesiska telekomjätten har blivit en bricka i handelskriget mellan USA och Kina som efter ett antal rundor med allt fler strafftullar ser ut att gå mot en lösning. Redan före G20-mötet i Osaka, Japan, signalerade den amerikanska delegationen att uppåt 90 procent av avtalet var klart.

Det kom därför inte som en överraskning att Donald Trump efter mötet med Xi Jingping sade att Huawei nu kunde börja handla från amerikanska företag. Det fanns dock en brasklapp, det gäller inte komponenter som kan utgöra en stor nationell säkerhetsrisk.

Hur man ska tolka det är inte klart. Det finns ännu ingen officiell kommentar från det amerikanska handelsdepartementet som sköter det praktiska.

Redan förra veckan återupptog en del amerikanska företag leveranserna men det gällde komponenter som inte tillverkades i USA och som hade under 25 procents amerikanskt innehåll.

Det tidgare beslutet att inte låta amerikanska myndigheter – och indirekt även amerikanska företag – att köpa utrustning från Huawei ser dock ut att ligga fast.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)