JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här är det nobelprisvinnande batteriets framtid

Elbilar använder i år dubbelt så mycket batterier som all hemelektronik sammantagen. Det är ett av de faktum nyhetsbyrån Bloomberg bjuder på i några diagram som firar nobelpriset i kemi.

Tre personer bakom litiumjonbatterier delade i år på nobelpriset i kemi. Tekniken har fortfarande sin storhetstid framför sig. Dagens volymer kommer att vara försvinnande små i jämförelse med 2030.

Titta på staplarna nedan! De är från BNEF (Bloomberg New Energy Finance) som bland annat arbetar med att ta fram prognoser. Här har företaget skrapat ihop sina allra färskaste data kring litiumjonbatterier för att fira nobelpriset.

Teknikens storförbrukare år 1995 var videokameror. De passerades av laptops år 2000, som i sin tur passerades av funktionsmobiler år 2005 – som passerades av smarttelefoner år 2010, men …

… i år passerades de alla – sammantagna och inklusive faktiskt all hemelektronik – av elbilar. Men god marginal dessutom. Elbilar kommer i år att använda dubbelt så mycket litiumjonbatteri som all hemelektronik, sammanslaget. I fjol var ställningen lika. Klicka för större bild!

Försprånget kommer att växa. År 2025 använder elbilar 500 GWh batterier enigt BNEF.

Priset på litiumjonbatterier var år 2018 mindre än en sjättedel av vad det var år 2000, att döma av BNEF:s diagram. En stor del av prissänkningen var väntat i de prognoser som gjorde på den tiden, kring 2000, eftersom ökade volymer var väntade och därmed trimmad produktion.

Tillverkningen av litiumjonbatterer har skjutit i höjden. År 2013 var årskapaciteten 100 GWh. I år kommer den troligen att passera 400 GWh. Men det är bara början. Klicka för större bild!

Massor av ny tillverkningskapacitet är redan planerad. Northvolts 40 GWh-batterifabrik i Skellefteå är bara ett exempel av många på de gigafabriker som byggs eller planeras nu. BNEF:s tabell visar den ökning i tillverkningskapacitet som är känd och där bygget startat. Elektroniktidningens ögonmått ser cirka 1600 GWh år 2023 i total adderad kapacitet.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)