JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Washington: lita inte på kinesiska 5G-leverantörer

Det spelar ingen roll hur mycket källkoden testas, om ett bolag har huvudkontoret i Kina kan det tvingas addera bakdörrar. Budskapet från Washington kommer veckan efter det att EU presenterat riktlinjer för de kommande 5G-upphandlingarna.

– Man måste titta på vilka möjligheter det finns att pressa ett företag, inklusive finansieringen, säger Robert Strayer på det amerikanska inrikesdepartementet i samband med att han igår, 15 oktober, gav europeiska media Washingtons syn på 5G-frågan.

Robert Strayer har titeln: Deputy Assistant Secretary for Cyber and International Communications and Information Policy, Bureau of Economic and Business Affairs.

Den amerikanska administrationen har som bekant stoppat kinesiska telekombolag från att sälja i USA men också försvårat deras verksamhet genom att starkt begränsa möjligheterna för amerikanska bolag att sälja komponenter och mjukvara till dem.

Washington har dessutom lobbat hårt för att Europa ska gå i samma fotspår, framförallt genom att utesluta Huawei från upphandlingarna av 5G-nät.

– Vi har sett att en del företag har erbjudit sig att skapa forum där man kan testa deras mjukvara och firmware, men det är falsk transparens. Det som har betydelse är var huvudkontoret finns och vilka lagar som gäller i landet.

Robert Strayer återkom gång efter gång under den halvtimmeslånga telefonkonferensen till argumentet att det aldrig går att lita på företag som lyder under kinesiska lagar.

Både Storbritannien och Tyskland har hittills varit ovilliga att inlemma sig i Washingtons ledband. Robert Strayer upprepade återigen varningen om att USA inte kan dela underrättelseinformation på samma sätt som idag om länderna låter Huawei vara en del av 5G-näten.

– Då måste vi fundera på hur vi delar information. Det finns tre kriterier för leverantörerna av 5G-utrustning: i vilket land huvudkontoret finns, transparens kring ägandet och en historia med etiskt uppförande.

Han lyfte fram Cloud Hopper som ett argument för att den kinesiska staten är kapabel att genomföra den här typen av aktioner.

– USA avslöjade tillsammans med 14 andra länder ett omfattande intrång i olika IT-system. Informationen vidarebefordrades till kinesiska företag.

Enligt uppgifter i olika media ska bland annat Ericsson och SKF ha varit måltavlor för Cloud Hopper där information som tankats ned vidarebefordrats till kinesiska konkurrenter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)