JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB och Cree i SiC-samarbete

Halvledarföretaget Cree och ABB:s affärsområde Power Grids har skrivit avtal om att gemensamt verka för att halvledare i kiselkarbid når ut brett i fordons-och industrilösningar. I avtalet ingår att ABB börjar använda Wolfspeeds SiC-kretsar i sin breda produktportfölj.

För ABB Power Grids del är detta avtal tydligt: verksamheten vill snabbt få en stark position på den kraftigt växande elbilsmarknaden.

Power Grids

ABB Power Grids består av de fyra enheterna Transformers, High-voltage Products, Grid Automation och Grid Integration och sysselsätter runt 37 000 globalt.

Drygt hälften av ABB:s anställda i Sverige – cirka 4 000 – jobbar inom Power Grids, flest i Ludvika och sedan Västerås. ABB Power Grids har även verksamhet i USA, Indien, Kina, Schweiz, Tyskland, Polen, Brasilien, Tjeckien och Spanien.

Japanska Hitachi tar över ABB Power Grids i juli 2020, om allt går enligt plan.

För Cree är avtalet lika tydligt: företaget vill ha draghjälp att få ut sin portfölj av kiselkarbidkretsar inom en mängd områden, såsom elnät, tåg, motorer och elektriska fordon.

Att ABB Power Grids valt Cree som partner i sin kiselkarbidsatsning är inte förvånande. Så sent som för ett halvår sedan avslöjade den amerikanska halvledartillverkaren en jättesatsning på kiselkarbid, men också galliumnitrid.

Företaget lägger 900 miljoner dollar under de närmaste fem åren på kraftigt ökad kapacitet inom SiC-tillverkning, samt ytterligare 100 miljoner dollar på GaN.

Cree är idag, genom Wolfspeed, halvledarindustrins bredaste företag när det gäller SiC.

Det nya avtalet är ytterligare ett bevis på att kiselkarbid nu är moget att spridas brett inom industrin.

Kiselkarbidkretsar har signifikant lägre switch-förluster än kretsar i kisel. Det gör att kretsarna kan tillåtas att switcha snabbare, vilket både bäddar för högre verkningsgrad och betydligt mer kompakta och lättare lösningar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)