JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BMW beställer goda batterier för 100 miljarder

Tre stycken nya elbilsmodeller behöver batterier för minst 10,2 miljarder euro fram till år 2031, och BMW meddelar att den beställningen härmed är lagd. För att förebygga kritiska diskussioner kring mineralbrytning kommer BMW självt att garantera litium- och kobolt-leveranserna till den kinesiska och den koreanska batteritillverkaren.

Det har gått sju år sedan BMW släppte sin senaste elbil, I3. Under två år kommer företaget nu att släppa i tur och ordning en suv vid namn IX3, en sedan vid namn I4 och en crossover vid namn Inext – allesammans rena elbilar.

På tio års produktion, fram till 2031, kommer de att behöva batterier för minst 10,2 miljarder euro tror BMW och meddelar att kontrakt för detta belopp är skrivna med Samsung och CATL.

Det som BMW beställt är battericeller. De flesta – för ett belopp på 7,3 miljarder euro – levereras av kinesiska CATL, som just nu bygger flera gigafabriker, bland annat en i Tyskland, i Erfurt. Den är BMW härmed först att lägga en beställning från. 

Också Samsung SDI blir leverantör till BMW – för 2,9 miljarder euro.

En intressant detalj är att BMW självt kommer att leverera kobolten och litiumet till CATL och Samsung.

Elektroniktidningen tolkar detta som ett tecken på att BMW är stressat över den kritik som riktats mot kinesisk råvarubrytning och konfliktmineraler i Kongo. Att självt ta ansvaret för brytningen är ett smart sätt att addera trovärdighet.

Också svenska Northvolt kan komma att få en batteribeställning från BMW. Det rapporterar DN. BMW är en av Northvolts partners och finansiärer. De två har bland annat ett återvinningsprojekt tillsammans med Umicore.*

KÄLLA: Electrek


FOTNOT:
(*) Uppgiften tillagd 24/11 2019

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)