Fem företag – LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen – får 207 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten. Pengarna ska gå till att utveckla och demonstrera koldioxidfri, digitaliserad och autonom gruvbrytning. Den totala kostnaden för projektet beräknas till 1,1 miljarder kronor.
Målet för den fem industriföretagen är att sätta en ny standard för hållbar gruvdrift. Det kräver ett ekosystem där parterna kopplar ihop digitala system och fysiska verksamheter.
Inom projektet – kallat Testbädd för integrerat, effektivt och koldioxidfritt gruvbrytningssystem – ska företagen bygga en testanläggning där ny teknik utvecklas och testas i verklig gruvmiljö, men också i en virtuell testgruva. Testbädden anläggs i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna.
Tanken är att först demonstrera och testa systemlösningarna virtuellt, innan de börjar användas i LKAB:s testgruva. Den virtuella testgruvan gör det möjligt att simulera dataflöden och scenarios som inte går att testa i gruvan.
— I projektet driver vi bland annat utvecklingen mot en eliminering av dieseldrivna gruvmaskiner och därmed en koldioxidfri gruvbrytning. Vi ska också ta fram och utvärdera lednings- och integrationssystem som samlar in data som sedan kopplas samman i ett effektivt ekosystem, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.
Projektets totalkostnad beräknas till 1,1 miljarder kronor. Energimyndigheten bidar med 207 miljoner kronor, medan LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen står för resten.