För drygt tre år sedan införde Sverige en punktskatt på elektronik för att minska användningen av miljöfarliga ämnen. Nu har Skatteverket och Kemikalieinspektionen utvärderat skatten. Resultatet: en nationell skatt är inte rätt verktyg för att driva politik om kemikalier och miljö.
– Det är bra att Skatteverket och Kemikalieinspektionen nu kan bekräfta det Elektronikbranschen hävdat hela tiden. Den svenska hemmiljön blir inte bättre av att svenska konsumenter får betala mer i skatt för produkterna, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, i ett pressmeddelande från branschorganisationen.
Elektronikbranschen har likt Svensk Elektronik redan från dag ett – första juli 2017 – varit mycket kritisk till kemikalieskatten. Skattens syfte är att minska förekomsten av farliga kemiska ämnen som klor-, brom- och fosforföreningar i flamskyddsmedel i människors hemmiljö.
Ett år efter att skatten infördes fick kritikerna dessutom vatten på sin kvarn – en rapport skriven på Umeå universitet gav dem rätt: kemikalieskatten är ineffektiv eftersom den ger minimala miljövinster (länk).
Nu får belackarna ytterligare stöd i en rapport från Skatteverket och Kemikalieinspektionen. I ett pressmeddelande skriver Skatteverket: Utvärderingen har inte kunnat fastställa att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel har minskat i människors hemmiljö till följd av kemikalieskatten.
– De flesta företag, som vi pratat med, uppger att skatten inte har påverkat vilka varor de köper och säljer vidare. Det finns indikationer på att skatten har påverkat ett fåtal företags arbete med att fasa ut farliga flamskyddsmedel, säger Charlotte Berg, på Skatteverket, i pressmeddelandet och adderar:
– Den ersättning av farliga ämnen som genomförts med skatten som drivkraft har alltså varit begränsad och inneburit höga initiala samhällskostnader.
Här kan du läsa rapporten ”Utvärdering av skatten på kemikalier i viss elektronik” (länk).
– De administrativa kostnaderna som kemikalieskatten har inneburit för branschen är enorma. Detta har hela tiden varit fel väg att gå. Vill man komma åt bevisat farliga kemikalier ska de förbjudas, på EU-nivå, konstaterar Klas Elm i branschorganisationens pressmeddelande.
I mars 2021 ska eventuella behov av ändringar av skattens konstruktion rapporteras till regeringen i en separat rapport.