Sensorer, bildbehandlingssystem, autonoma produkter, med mera, ska utvecklas inom EU-projektet Charm. Det röda tråden är industriell robusthet.
Initiativtagare är Würth Elektronik, berättar det tyska företaget i ett pressmeddelande.
Den europeiska industrin ska digitaliseras och Würth tror att det finns risk att detta stöter på problem om standardkomponenter för exempelvis IoT och AI används i de tuffa industriella miljöerna.
Industriell tillverkning bjuder såväl termiska såväl som mekaniska och kemiska påfrestningar på elektroniken.
Prediktivt underhåll, felmonitorering, automation, realtidsövervakning av tillverkning, optimering, virtuell prototypning – det är några av de system som Charm kommer att utveckla, demonstrera och testa.
Output ska bli robusta elektroniska komponenter och system som också kommer att kunna göra nytta på andra håll.
Charm står för ”Challenging Environment Tolerant Smart Systems for IoT and AI”. Projektet pågår i tre år. Projektet har 37 partners och sorterar under Ecsel, ett EU-initativ för samarbeten mellan privat och offentlig sektor.
EU Horizon 2020 är med och betalar, liksom de deltagande partnernas länder, tio stycken, ingen av dem är Sverige. Projektet har en total budget på 29 miljoner euro.
Partnerländerna är Österrike, Belgien, Tjeckien, Finland, Tyskland, Italien, Lettland, Nederländerna, Polen och Schweiz.