JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Läs Arms sågning – av Arm

Affären med Nvidia var Arms sista chans att utvecklas. Det är Arm själv som säger det.

På egen hand kommer inte Arm att orka konkurrera mot x86, Risc V och mot sina egna kunder. Det är Arm själv som säger det tillsammans med Nvidia i ett dokument från december.

Syftet med dokumentet var att övertyga myndigheter att tillåta Nvidia att köpa Arm. Men det ger en unik inblick i hur företaget ser på sin konkurrenskraft. 

Andra analytiker har exempelvis länge utmålat den nya gratisarkitekturen Risc V som ett hot mot Arm. Men analysen får förstås en extra tyngd när Arm själv medger det. Minst sagt.

Om man ändå ska försöka hitta någon sorts hål i resonemangen är det kanske att syftet med dokumentet var att övertyga myndigheter om att låta Nvidia köpa Arm. Kanske kryddar företaget beskrivningen av sin sårbarhet lite extra?

Men nu är dokumentet offentligt. Arm kommer i fortsättningen att få mycket svårt att spela ner hoten från Risc V och X86.

Efter många turer gick Nvidias försök att köpa Arm för 370 miljarder kronor definitivt i stöpet i veckan. Affären har sett mörk ut länge – konkurrensmyndigheter och kunder har varit skeptiska eller rena motståndare.

Enligt Arm skulle Nvidias köp ha gett Arm ekonomi att fortsätta investera i nya marknader för exempelvis PC och servrar. Framtiden för ett börsnoterad Arm kommer att bli att förvalta sin position på en mättad marknad för smarttelefoner.

Arm menar att det finns en romantiserad bild av företagets styrka, som bygger på Arms historiska marknadsposition. 

Vad gäller Arm-cpu:er pekar Arm på att dess egna cpu-konstruktioner inte ger intäkter i samma klass som Arm-cpuer konstruerade hos Apple, Nvidia, Qualcomm och Amazon. De är kunder men också konkurrenter.

Företaget kommer att alltid att ha en licensintäkt från alla som använder Arms instruktionsuppsättning. Men Arm erbjuder dessutom kompletta cpu:er och det är de som företaget inte längre tycker är konkurrenskraftiga -- här pratar Arm närmare bestämt om Cortex A-familjen, medan styrkretsfamiljen Cortex M knappast nämns.

Arm konstaterar att de Arm-licenstagare som stött Nvidias köp av Arm är de som även licenserar Arms cpu:er, som Mediatek, Broadcom och Marvell. De har enligt Arm stött köpet eftersom de vill ge Arm möjlighet att utvecklas. 

Medan de Arm-licenstagare som motsatt sig köpet gjort det för att de inte vill ha konkkurrens. Ett exempel är Qualcomm som inte vill ha mer konkurrens från Mediatek.  

Vad gäller hotet från Risc V refererar Arm exempelvis direkt Sifives pressreleaser om vilka Cortex A-arkitekturer som Sifives Risc V-cpu:er P550 och P650 utmanar – till mindre fotavtryck.

Du kan läsa dokumentet här (länk). Det utgör som bonus en introduktion till cpu-marknadens olika affärsmodeller.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)