Den svenska telekomjätten blir en av Intels första officiella kunder till den kommande processen på 1,8 nm, mer känd som 18A. Dessutom stärker företagen sitt samarbete kring processorer till servrar som kör radionätets mjukvara, det Ericsson kallar Cloud RAN.
Ericssons egenutvecklade asicar – Ericsson Silicon – lyfts allt oftare fram som en förklaring till att radioprodukterna är världsledande. Den senaste generationen har upp till nio miljarder transistorer och tillverkas i processer ned till 5 nm.
– För cirka fyra, fem år sedan, när Börje Ekholm kommit in, satsade vi och tredubblade investeringen i kiselutveckling. Idag är vi mer än tusen personer som jobbar med det och det är någonting som får oss att differentiera oss genom bättre prestanda, lägre vikt och sänkt energiförbrukning, sade Tomas Sandin, som är ansvarig för radioportföljen på Ericsson, till Elektroniktidningen i våras.
Han berättade också företaget redan specificerat kretsar på 4 nm och 3 nm. Nu adderas alltså 1,8 nm i Intels kommande 18A-process som ska vara kommersiellt tillgänglig i slutet av nästa år.
Den har två nyheter som först introduceras i processnoden 20A under nästa år och som primärt ska användas för Intels egna produkter.
Det handlar om RibbonFET och PowerVia, Intels beteckning på den nya transistortypen som TSMC och Samsung kallar GAAFET (Gate All Around FET). I 20A flyttar Intel också kraftmatningen till undersidan av substratet viket andra kallar Backside Power Delivery (BSPD). Läs mer om det här (länk).
Dessutom fördjupar Intel och Ericsson samarbetet kring serverprocessorer som kör radionätets mjukvara. Det handlar om fjärde generationens Xeonprocessors med acceleratorer för virtualiserad RAN-mjukvara, vRAN. Enligt företagens pressmeddelande ger det bättre kapacitet, lägre effektförbrukning, ökad flexibilitet och bättre skalbarhet.
De två teknikjättarna har samarbetat kring x86-lösningar för telekomprodukter under många år. För ett år sedan startades ett teknikcenter för Cloud RAN inom ramen för D-15, Ericssons teknikcenter i Santa Clara, Kalifornien.
– Vi har jobbat med Intel kring Cloud RAN sedan 2016. Det senaste året har vi fördjupat samarbetet för att x86 kan bli ett alternativ när vi lägger till midband, sade Mathias Riback till Elektroniktidningen år 2021 i samband med att Ericsson lanserade ett utökat Cloud RAN som klarade frekvenser upp till 5 GHz.
Beroende på konfigurering kan kraven på beräkningskraft öka hundra gånger när man tar steget till midband och massiv mimo.
– Intel har förbättrat sin roadmap, mycket kring den är kunddrivet, sade Mathias Riback.
Ericsson annonserade motsvarande samarbete med AMD i våras, det handlar om processorerna i EPYC-familjen plus FPGA kortet T2 Telco med en Zynq-krets (länk).