JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Leab ökade affärstänkandet
– Vi hade provat lean i två omgångar innan vi gick med i Produktionslyftet. Båda gångerna hade arbetet stannat upp så vi insåg att vi behövde hjälp utifrån. När det kommer någon och hälsar på fungerar det både som morot och piska, man måste ha gjort något, säger Elvin Hillergren.
Kontraktstillverkaren Leab hoppade på årets omgång av Produktionslyftet och kommer att avsluta projektet först i april, maj nästa år. Det innebär också att man inte hunnit med att dra igång leanarbetet i mer än tre av produktionsgrupperna.

– Vi började med hela ledningsgruppen, inklusive teamledare, facket och huvudskyddsombud.

Gruppen arbetade fram Kompassen, en bok som beskriver Leabs produktionssystem men som också innehåller företagets värderingar.

– Det innehåller både en vision för var vi vill vara men också en plan för att ta oss dit, säger Elvin Hillergren.

Lean innehåller som bekant en uppsättning verktyg. Ett som redan är implementerat är 5S (ordning och reda) som redan är implementerat i hela fabriken även om det ligger på olika nivåer i olika produktionsgrupper.

Grupperna är självstyrande och sätter ihop de färdigmonterade kretskorten till en funktionsenhet åt en eller flera kunder.

– Vi ska flytta en produktionsgrupp till en annan lokal för att minska spagettin och få ett bättre flöde.

Gruppen utför bland annat moment som hålmontering, lackning, gjutning, slutmontering och test.  Moment som om de inte planeras kan förorsaka mycket spring för att hämta olika delar men som också lätt kan stanna upp när något saknas.

– En annan förändring är att de inte ska starta ett jobb förrän alla ingående delar samlats ihop.

Ytterligare en förändring som dock inte hunnits med att implementera än är standardiserade uppgifter på varje arbetsplats.

Leanarbetet har också gett ökat affärstänkande ända ner till produktionsgrupperna som fått ökat ansvar när det gäller budgeten.

– De ska veta vad som kostar och själva kunna fatta beslut om inköp av utrustning som förbättrar produktionen, säger Elvin Hillergren.

Tanken är att låta gruppen äga processen och ta ansvar för den.

– Nu känner jag att vi är på rätt väg även om jag tycker det går för långsamt. Samtidigt tycker en del på golvet tycker en del att det går för fort. Men det handlar om att man får göra leanarbetet vid sidan av det ordinarie jobbet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)